Nukleärt, Nyheter

Ingen förändring i Irans nukleära arbete sedan Rohanis tillträde

Chefen för FN:s Internationella atomenergiorganet (IAEA) sade på onsdagen att han inte såg ” radikal förändring” i Irans kärntekniska program under de senaste tre månaderna, sedan president Hassan Rohani tillträdde som regimens president.

Den islamiska republiken har fortsatt med anrikning av uran till ett klyvbart koncentration på 20 procent, sade Yukiya Amano till Reuters.

Amano sade Iran fortfarande hade ”en hel del att göra” för att slutföra Araks forskningsreaktor, för att kunna producera plutonium.

”Vi vet inte när denna forskningsreaktor kommer att färdigt,” sade han. Iran hade tidigare planerat att starta upp det första kvartalet 2014 men skjuts senare upp.

IAEA väntas lägga fram sin nästa kvartalsrapport om Iran – ett dokument ivrigt granskas av västerländska regeringar på torsdag eller fredag. Det kommer att vara den första som endast omfattar utvecklingen efter Rohani tillträdde.

”Jag kan säga att anrikningsverksamhet pågår … ingen radikal förändring redovisas till mig,” sade Amano.

Den tidigare IAEA-rapporten, som släpptes i augusti, visade att iranska regimen fortsätter med sitt kärnvapenprogram genom att ytterligare öka sin kapacitet att anrika uran genom att installera 1861 IR-1 centrifuger vid Natanz anläggningen sedan maj.

Iran har nu 15416 installerade centrifuger.

Förhandlingarna mellan 5+1-gruppen (FN:s säkerhetsråds fem permanenta medlemmar plus Tyskland) med iranska regimen om Irans omstridda kärnteknikprogram i Geneve avslutades förra veckan utan en överenskommelse.

Iranska regimen fortsätter att insisterar på Irans rätt att anrika uran och säger att landets principer inte kommer att förändras.

Västerländska anklagar Iran att dess kärnteknikprogram syftar till förmågan att göra atom vapen men iranska regimen avvisar och hävda att dess kärnteknikprogram är fredligt.