Nyheter

Pentagon: Iran kan utveckla kärnvapenbestyckade missiler som når USA i 2015

Amerikanska underrättelsetjänster säger i en ny rapport från Pentagon att regimen i Teheran får hjälp av Nordkorea och Kina i att utveckla interkontinentala ballistiska missiler, rapporterar bland annat Reuters på fredagen.

Amerikanska underrättelsetjänster bedömer i den nya rapporten att Iran kan komma att testa en första interkontinental ballistisk missil, så kallad ICBM, med förmågan att nå USA så tidigt som i 2015.

”Iran har ambitiösa utvecklingsprogram för ballistiska missiler och rymdfarkoster. Landet strävar efter att öka utbudet, dödligheten, och precisionen av dess ballistiska missiler. … [Redan]  i 2015 kan Iran  utveckla och testa en ICBM som når USA”, tillägger rapporten som publicerats av Pentagon.

Det amerikanska försvarsdepartementets bedömning har sammanställts av olika amerikanska militärunderrättelsetjänster. Dessa ICBM kan utrustas med kärnstridsspetsar om de utvecklas vidare.

Rapporten framhåller även att Kina och Nordkorea påskyndar sin utveckling av kärnstridsspetsar kapabla att nå USA och att bägge länderna stöder Irans utveckling av avancerade missilsystem.

”Iran har ett omfattande program för missilutveckling och har fått stöd från enheter i Kina och Nordkorea”, säger rapporten och varnar samtidigt att ”Iran inte bara närmar sig sådan maktkapacitet utan tränar också aktivt för att använda dessa missilsystem.”

”Iranska missilstyrkor fortsätter att träna flitigt i uppmärksammade militärövningar”, säger rapporten och tillägger ”dessa övningar ger iranska missilstyrkor förmågan att finslipa operativ kompetens för krigstider samt utveckla nya taktik.”

Iranska regimens egna medier har under den senaste veckan rapporterat om flera militärövningar som genomförs eller ska genomföras i landet innan årets slut.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars rapporterade på måndagen att Irans flotta har inlett en militärövning i Kaspiska havet och tillade att övningen i Irans territorialvatten ska pågå fram till torsdagen.

Fars citerade Amiral Khordad Hakimi, chef för den norra flottan, som sade att övningen ”Amniat-e Paydar”, (fritt översatt från persiskan ”Motståndskraftig Säkerhet”), syftar till att förbättra beredskapen hos styrkorna inom iranska flottan.

Teheran förnekade samtidigt på fredagen de nya avslöjandena från iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin om att landet i hemlighet ska ha byggt upp en ny underjordisk kärnanläggning.

”Det är  inte på något sätt sant”, säger talesmannen för iranska regimens utrikesdepartement enligt Reuters på fredagen med hänvisning till de nya avslöjandena.

”Denna nyhet är inte på något sätt sant och förnekas”, rapporterar iranska regimens nyhetsbyrå Mehr News som är knuten till regimens underrättelsetjänst genom citera utrikesdepartementets talesman Abbas Araqchi.

Iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin hävdade på torsdagen att man har bevis för en ny hemlig kärnanläggning i tunnlar under ett berg nära staden Damavand, 70 kilometer nordost om Teheran.

Den Parisbaserade Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), en koalition av iranska oppositionsgrupper och personligheter där Folkets mojahedin ingår, har tidigare avslöjat Irans anläggningar för urananrikning i Natanz och en tungvatten-anläggning i Arak under 2002.