Nyheter

Iran genomför militärövningar i Kaspiska havet

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars rapporterar på måndagen att Irans flotta har inlett en militärövning i Kaspiska havet.

Fars citerar Amiral Khordad Hakimi, chef för den norra flottan, som säger att militärövningen i Irans territorialvatten ska pågå fram till torsdagen.

Hakimi tillägger att övningen ”Amniat-e Paydar”, (fritt översatt från persiskan ”Motståndskraftig Säkerhet”), syftar till att förbättra beredskapen hos styrkorna inom iranska flottan.

Iranska regimen genomför rutinmässigt militärövningar på land och till havs, inklusive i det strategisk viktiga Hormuzsundet där en femtedel av världens oljetransporter passerar.

Samtidigt tillkännager befälhavare för Khatam ol-Anbias luftförsvarsbas brigadgeneral Farzad Esmayeeli att Iran har lyckats med att göra missilsystemet S-200 mobila, rapporterar regimens egna nyhetsbyrå ISNA på måndagen.

Esmayeeli tillägger att premiärvisningen för Irans nya mobila missilsystem S-200 är planerad till landets kommande militärövning, Modafe’an-e Aseman-e Velayat 5, (fritt översatt från persiskan Försvarare av den högsta andlige ledarens skyar 5).
“Många bra åtgärder har genomförts i detta sammanhang och vi planerar att vid sidan av den nya mobila S-200-missilerna göra landets samtliga artilleri- och missilsystem rörliga”, sade Esmayeeli till ISNA med hänvisning till insatser för att öka rörligheten hos iranska regimens robotsystemet.