Mänskliga Rättigheter

FN: 670 officiella avrättningar i 2011, åtta nya avrättningar i Iran

Iranska regim avrättade på lördagen åtta personer genom kollektiva hängningar i ett fängelse i den sydöstra gränsstaden Zahedan, rapporterar människorättsaktivisternas nyhetsbyrå, HARA.

Bland dem avrättade fanns två kvinnor men också två män med afghanskt påbrå. Rapporten talar inte om individernas brott men tjänstemän på fängelset säger att de åtta blev avrättade för narkotikarelaterade brott.

De afghanska medborgarna, fyrabarns pappan Gol Ahmad Heidari, 38, och Gholam Sarani, 39, satt frihetsberövad i Zahedans fängelse sedan 2009.

Anhöriga till de avrättade var tvången att betala en stor summa pengar för att få tillbaka kropparna. Ersättningen gällde bland annat administrativa och materiella kostander såsom för galgerep.

Enligt HARA står ytterligare två personer inför avrättning vid samma fängelse.  FN:s särskilda MR-rapportör för Iran som enligt FFFI:s tidigare rapporter inte släpptes in i landet skriver i sin senaste rapport om förekomsten av systematiska avrättningar i Iran och framhåller att minst 670 personer har avrättats enbart under 2011, utan hänsyn till mörkertalen.

Samtidigt som antalet avrättningar för narkotikarelaterade brott tilltar drastiskt i landet införs högt uppsatta militärtjänstemän inom revolutionsgardets Qods-styrka på amerikanska sanktionslistan för underlättande av narkotikasmuggling, vilket FFFI rapporterade häromdagen. Detta visar att regimens egna hantlangare tillåts agera med straffrihet medan landets egna befolkning riskerar avrättning för samma brott.