Andra nyheter

Iran vägrar släppa in FN:s särskilda MR-rapportör

Teheran hindrar särskild rapportör Ahmad Shaheed, att komma in i landet  och anklagar länderna bakom utnämningen för hyckleri.

Ahmad Shaheed, f.d. maldiviska utrikesministern, utsågs i juni av FN  att utreda kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran, vilket ledde till hård kritik från regimen i Teheran

Iranska utrikesdepartementet kallade emellertid den nyinrättade tjänsten för att vara “politiskt motiverat” ämnad att avleda uppmärksamhet från missförhållanden i USA. Talesman för iranska UD, Ramin Mehmanparast, hävdade att beslutet som antogs efter votering på torsdagen vid FN:s råd för mänskliga rättigheter kom “efter amerikanska påtryckningar”.

Enligt den statliga engelskspråkiga tidningen Teheran Times sade Irans generalsekreterare i högsta rådet för mänskliga rättigheter, Mohammad Javad Larijani, att  ”den västerländska modifierade utnämningen av en särskild rapportör för Iran är en olaglig åtgärd.”

Shaheed utnämningen var resultatet av samordnade varningar av olika människorättsorganisationer mot Irans nuvarande hantering av mänskliga rättigheter.

Under senare år har människorättsgrupper uttryckt oro över de godtyckliga arresteringar av politiska aktivister, den kraftiga ökningen av avrättningar, graden av  tortyr och våldtäkter inne i Irans fängelser.

I sina kommentarer om Shaheed, invände Larijani att länderna bakom utnämningen av den särskilde rapportören hade förblivit tysta över människorättssituationen frågorna kring ”Guantánamo, Abu Ghraib, och israeliska fängelser”.