Engagemang

Svensk- och exiliranier uppmärksammar ökade avrättningar i Iran

FFFI:s medlemmar, svensk- och exiliranier uppmärksammade den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter i Iran under en manifestation på Mynttorget i Stockholm på lördagen.

Deltagarna uttryckte även sitt stöd för senaste tidens regimkritiska protester i flera iranska städer. De lyfte fram revolutionsgardets aktiva roll i dessa repressiva åtgärder som riktar sig mot det iranska samhället och aktivister som kämpar för ökade fri- och rättigheter.

Deltagarna uppmanade regeringen och UD att fördöma ökade avrättningar och Teheranregimens nya tillslag mot människorättsaktivister och dubbla medborgare i Iran. De krävde att UD ska agera i både EU och FN för att svartlista revolutionsgardet som en terroristorganisation samt vidta andra konkreta åtgärder för att stoppa gardets människorättskränkningar.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Svensk- och exiliranierna uppmanade även regeringen att stödja den kommande FN-resolutionen om situationen för mänskliga rättigheter i Iran samt påtala regimens kränkningar, i synnerhet 1988 års massaker på tusentals politiska fångar, med krav på en oberoende utredning av FN i samband med omröstningen i generalförsamlingens tredje kommitté.