Mänskliga Rättigheter

Revolutionsgardet arresterar fler iranier med dubbelt medborgarskap

Reuters rapporterar att iranska regimens revolutionsgarde har arresterat minst 30 iranier med dubbelt medborgarskap sedan Teheran och världsmakterna kom överens om ett kärnteknikavtal år 2015. De frihetsberövades släktingar och advokater har hållit dessa nya fall hemliga för omvärlden av rädsla för att förvärra situationen för de drabbade.

Omvärlden hade hoppats att iranska regimen skulle sluta med dessa grundlösa arresteringar i och med att kärnteknikavtalet var i hamn, men situationen har istället bara blivit värre. Före avtalet var det aldrig mer än ett dussin iranier med dubbelt medborgarskap som var arresterade i Iran.

Revolutionsgardet anklagar de flesta av fångarna för att vara spioner. Släktingar och advokater till fångarna säger däremot att anklagelserna är grundlösa och att iranska regimen har arresterat dessa individer för att kunna använda dem som påtryckningsmedel i sina förhandlingar med Europa och USA.

En av dem som har arresterats och åtalats efter det kärnteknikavtalet är den iranska forskaren Ahmadreza Djalali, som FFFI rapporterade om tidigare. Hans hustru gick ut med nyheten nio månader efter hans arrestering när hon fick veta att hennes man hade dömts till döden. Djalali var bosatt och verksam i Sverige när han år 2016 åkte till Iran för att delta i en konferens. Väl framme i landet blev han arresterad av Revolutionsgardet anklagad för spioneri och blev dömd till döden i oktober.

Utrikesministern Margot Wallström (S) gjorde följande futtiga uttalande när det blev känt att Djalali hade fått dödsstraff, ”Vi kommer att påpeka att det här kommer påverka relationen med EU, och detta när Iran och EU behöver samarbeta, inte minst när det gäller kärnteknikavtalet vi har med Iran.”