Engagemang

Svensk- och exiliranier firar Raisis död och fördömer FN för planerad minnesstund

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), uttryckte sitt stöd för iranska folket som firade Ebrahim Raisis död under en demonstration på Norrmalmstorget i Stockholm på lördagen.

Iranska regimens president Raisi dog tillsammans med regimens utrikesminister och fem andra högt uppsatta regimtjänstemän i en helikopterolycka den 20 maj.

Deltagarna påpekade att Raisi var en massmördare och delaktig i många av regimens allvarliga människorättsbrott, inte minst massaker på 30 000 politiska fångar 1988. De beskrev hedrandet av Raisi som ett hån mot det modiga folket i Iran och ett slag i ansiktet på regimens offer och deras familjer.

Svensk- och exiliranierna fördömde de ledare och länder som skickade kondoleanser i samband med Raisis död. De kritiserade dessutom FN för beslutet att hedra Raisi och krävde att generalförsamlingen ställer in den planerade minnesstunden den 30 maj.

Svensk- och exiliranierna hedrade även iranska folkets martyrer och uppmärksammade den pågående kampen för ett fritt och demokratiskt Iran. De betonade att iranska folket har vad som krävs för att störta den religiösa diktaturen och inrätta demokratiska institutioner i Iran.

Deltagarna uttryckte sitt fortsatta stöd för folkets uppror för att etablera en demokratisk republik samt för den organiserade motståndsrörelsen som leder den folkliga frihetskampen med sina motståndsenheter.