Nyheter

Raisi och regimens utrikesminister död efter helikopterolycka

Räddningsgruppen har nu hittat Raisis helikopter, enligt senaste rapporter från Iran.

Iranska regimens president, Raisi, och regimens utrikesminister och deras entourage har dött i gårdagens helikopterolycka. Det bekräftar Mehr News, regimens nyhetsbyrå med kopplingar till underrättelseministeriet på måndagsmorgonen.

FFFI gratulerar det modiga folket i Iran som utmanat prästerskapets religiösa envälde och dess president med sitt landsomfattande uppror sedan 2022. Raisi var en av de ansvariga för massaker på 30,000 politiska fångar i iranska regimens fängelser 1988. Stockholms tingsrätt och Svea Hovrätt slog fast att denna massaker ”skedde i strid med den internationella humanitära rätten och har därför bedömts utgöra grovt folkrättsbrott.”

Texten uppdateras …

Tidigare rapportering

Iranska regimens president Ebrahim Raisi saknas efter en helikopterolycka, rapporterar flera international och svenska medier.

Raisis helikopter gjorde en ”hård landning” i närheten av staden Jolfa vid gränsen till Azerbajdzjan. Helikoptern färdades i ett följe med flera andra helikoptrar, rapporterar Expressen med hänvisning till amerikanska AP.

Regimens statliga medier bekräftar också rapporterna och säger att en räddningsinsats pågår i området. Området är dock svår åtkomligt. Räddningsarbetet försvåras också av det dåliga vädret och kraftig dimma.

Det är oklart vad som orsakade olyckan. Raisi var enligt rapporter på väg tillbaka till Iran efter ett besök i Azerbajdzjan där han invigde en damm vid floden Aras tillsammans med landets president Ilham Aliyev. Med på resan var också regimens utrikesminister, Hossein Amirabdollahian, Khameneis representant för den iranska provinsen Azerbajdzjan.