Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Raisi ställer in FN-besök av rädsla för möjligt åtal för 1988 års massaker

Iranska regimens president Ebrahim Raisi tvingades ställa in sin resa till Schweiz av rädsla för att bli arresterad, enligt rapporter. Raisi skulle delta i FN:s globala flyktingforum som börjar idag i Genève och pågår fram till fredagen.

Överlevare från 1988 års massavrättningar av politiska fångar i Iran och sympatisörer till den iranska motståndsrörelsen (NCRI) lämnade in en gemensam anmälan mot Raisi till den schweiziska federala åklagaren. Anmälan bad åklagarmyndigheten att arrestera och lagföra Raisi för inblandning i 1988 års massaker och för brott mot mänskligheten och folkmord.

Överlevarna tillkännagav sin anmälan under en presskonferens i Genève igår inför Raisis planerade resa till Schweiz.

De tillkännagav också att över 320 internationella personligheter och organisationer, inklusive före detta världsledare, domare och nobelpristagare, har undertecknat ett upprop till stöd för att åtala Raisi.

FFFI fördömde Raisis deltagande och stödde kravet i anmälan i ett pressmeddelande igår.

Raisis inställda FN-besök seger för iranska folket

Raisis beslut att inte resa till FN:s högkvarter anses av exiliranier och sympatisörer till NCRI som en seger för det iranska folket över regimens undvikande av ansvar för historiska människorättsbrott.

De firade denna seger under sin demonstration utanför FN:s högkvarter i Genève under onsdagen. De beskrev den som ett bakslag för regimen och som ett framsteg för den globala kampanjen att stoppa straffriheten i Iran.

Exiliranierna uppmärksammade den iranska regimens människorättskränkningar. De fördömde regimens försök att slå ner det folkliga upproret med rekordmånga avrättningar ökat förtrycket i Iran. De visade också sitt stöd för iranska folkets frihetskamp och deras strävan för att etablera en demokratisk republik.

Exiliranierna uppmanade det internationella samfundet att agera och ställa den iranska regimen och dess ledare till svars för människorättsbrott. De uppmanade dessutom FN:s medlemsstater att stödja iranska folkets frihetskamp.

Fördömer regimens rättsliga åtgärder mot den demokratiska oppositionen

Demonstranterna i Genève fördömde också regimens rättsliga åtgärder mot flera medlemmar av den demokratiska oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK).

Regimens så kallade rättsväsende inledde rättegångar mot över 100 PMOI-medlemmar, som bor utanför Iran. Dessa PMOI-medlemmarna står åtalade i sin frånvaro för krigföring mot gud, terrorism och brott mot den nationella säkerheten. Anklagelserna kan leda till dödsstraff.

Syftet är att utnyttja dessa fabricerade anklagelser och begära internationella arresteringsorder mot de åtalade.

Exiliranierna och NCRI-sympatisörerna påpekade att dessa åtal är en del av regimens desperata försök att eliminera den organiserade, demokratiska oppositionen. De varnade för att regimen skapar även en grund för potentiella terrorattacker mot dessa PMOI-medlemmar utanför Iran.

Exiliranierna uppmanade det internationella samfundet att agera och fördöma dessa åtal mot PMOI-medlemmar innan regimen utför ännu en massaker i landets fängelser, liknande den som Raisi var inblandad i 1988.

Svensk-och exiliranier fördömde dessa åtal och uttryckte sitt stöd för den demokratiska oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), under en demonstration på Mynttorget igår.