Historisk rättegång i Stockholm

Hovrättsförhandlingen mot Hamid Noury, dömd för 1988 års massaker i Iran, går mot sitt slut

Hovrättsförhandlingen mot Hamid Noury som överklagat sin livstidsdom närmare sig sitt slut. Dagens förhandling väntas bli den näst sista dagen och är reserverad för målsägandebiträden.

Kenneth Lewis, som representerar målsäganden från den iranska oppositionsgruppen, Folkets Mojahedin (PMOI/MEK), kommer att lägga fram sina bevis på Nourys inblandning i massavrättningarna 1988.

FFFI sänder direkt dagens förhandlingar i hovrätten i ett samarbete med Radio Chakavak, lyssna nedan.

Svensk- och exiliranier håller en manifestation utanför rätten

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till iranska motståndsrörelsen (NCRI), håller en manifestation utanför Attunda tingsrätt, Sollentuna, där hovrättsförhandlingen pågår. Överlevare samt offrens familjer deltar också i manifestationen.

Deltagarna uppmärksammar och fördömer de rekordmånga avrättningarna i Iran samt regimens ökade förtryck för att slå ner det folkliga upproret.

Svensk- och exiliranier uppmanar Sverige och EU att stoppa straffriheten i Iran genom att vidta åtgärder vid FN för att ställa till svars och lagföra regimens ledare. Den nuvarande presidenten Ebrahim Raisi och den högste ledaren Khamenei var delaktiga i 1988 års massaker. De är också ansvariga för det brutala nedslaget mot regimkritiska protester som pågått i landet sedan september förra året.

Deltagarna uttrycker även sitt stöd för det folkliga uppror som pågår i landet för en fri och demokratisk republik. De uppmanar dessutom Sverige och EU att erkänna iranska folkets frihetskamp och rätt till självförsvar inför revolutionsgardets och regimens dödliga våld.

Stockholms tingsrätt dömde Hamid Noury till livstids fängelse

Stockholms tingsrätt dömde förra året Hamid Noury till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och mord för delaktighet i massakern på politiska fångar i Iran 1988.

”Den åtalade har i rollen som assistent till biträdande åklagaren vid fängelset Gohardasht i Karaj utanför Teheran, tillsammans och i samförstånd med andra, varit delaktig i avrättningarna i fängelset efter en fatwa utfärdad av Irans högste religiöse ledare”, sade tingsrätten i ett pressmeddelande efter sin dom och tillade.

”Den första vågen av avrättningar riktade sig mot sympatisörer till Iranska Folkets Mujahedin. Handlingarna skedde i strid med den internationella humanitära rätten och har därför bedömts utgöra grovt folkrättsbrott.”