Engagemang

Svensk-iranier: Fritt Iran enda garant för en stabilare Mellanöstern

Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), fortsätter uttrycka sitt stöd för det iranska folkets uppror mot regimen. De uppmärksammade och stödde den folkliga frihetskampen under sin veckoliga manifestation på Norrmalmstorget i Stockholm på lördagen.

Iranska folket förkastar både Shahens och prästerskapets diktatur och strävar efter att störta den religiösa diktaturen. Det framhöll deltagarna med sina banderoller och plakat och slagord under lördagens manifestation.

  • Norrmalmstorget, 20 Oktober 2023: Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), fortsätter uttrycka sitt stöd för det iranska folkets uppror mot regimen och kampen för en fri, demokratisk och sekulär republik.
  • Norrmalmstorget, 20 Oktober 2023: Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), fortsätter uttrycka sitt stöd för det iranska folkets uppror mot regimen och kampen för en fri, demokratisk och sekulär republik.
  • Norrmalmstorget, 20 Oktober 2023: Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), fortsätter uttrycka sitt stöd för det iranska folkets uppror mot regimen och kampen för en fri, demokratisk och sekulär republik.

Svensk-iranierna fördömde regimens våldsamma nedslag av pågående protester, ökade förtryck framförallt mot kvinnor, samt de rekordmånga avrättningarna i landet.

17-åriga Armita Garavand är det senaste offret för regimens försök att implementera sitt kvinnofientliga slöjtvång. Hon hamnade i koma efter att ha blivit svårt misshandlad av regimens så kallade moralpolis tidigare i oktober. Hon avled av sina skador på lördagen, enligt rapporter i medier och människorättsaktivister på sociala medier.

Iranska folket kräver och kan inrätta en fri, demokratisk och sekulär republik betonade svensk-iranierna under manifestationen. De sade också att iranska folket har ett demokratiskt alternativ för framtiden i Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) som lett kampen för ett regimskifte i Iran under senaste 40 åren.

Utställning uppmärksammar NCRI:s valda president och oppositionsledaren, Maryam Rajavis demokratiska tiopunktsplan för framtida Iran.
En utställning i anslutning till manifestationen uppmärksammar NCRI:s valda president, Maryam Rajavis tiopunktsplan för framtida Iran.

Svensk-iranierna krävde att det internationella samfundet erkänner iranska folkets rätt att försvara sig mot regimens och revolutionsgardets dödliga våld. De uppmanade även EU och Sverige att erkänna och stödja NCRI och Maryam Rajavis plan som det hållbara demokratiska alternativet till regimen i Iran.

Svensk-iranier: Iranska folket har ett organiserat, demokratiskt alternativ till regimen

Deltagarna varnade dessutom för att Teheranregimen underblåser ett nytt krig i Mellanöstern för att dölja sitt eget inhemska förtryck. De fördömde regimens destabiliserande inblandning i regionen som ett desperat försök att överleva inför växande folkligt missnöje och regimkritiska protester.

”Regimens inblandning i den pågående konflikten i Mellanöstern visar att Sverige och EU bör överge sin eftergiftspolitik gentemot Iran för en mer beslutsam politik”, sade en av deltagarna i lördagens manifestation och tillade.

”Vi kräver att EU och Sverige genast terroriststämplar revolutionsgardet. Vi vill också att regeringen agerar tillsammans med EU och våra allierade i FN för att utkräva regimen på ansvar för terrorism, krigföring och systematiska brott mot mänskligheten. Det är dags att åtala och lagföra regimens ledare istället för att tolerera och belöna deras oacceptabla beteende med diplomati och sanktionslättnader.”