Engagemang

Svensk-iranier fortsätter stödja folkliga upproret och arbetarstrejker i Iran

Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), fortsätter stödja det folkliga upproret i Iran med veckoliga stödmanifestationer i Stockholm och Göteborg.

Under lördagens manifestation på Mynttorget, utanför UD och riksdagen, i Stockholm uttryckte svensk-iranierna sitt stöd för arbetare inom Irans viktiga gas- och oljesektor som gick ut i strejk i förra veckan.

FFFI rapporterade om de landsomfattande strejker som bröt ut i Iran i förra vecka som en del av det pågående folkliga upproret mot prästerskapets envälde.

Stödmanifestationen i Göteborg hölls på Kungsportsplatsen under lördagen. Deltagarna uppmärksammade och fördömde senaste veckans giftattacker mot skolflickor i Iran.

  • Kungsportsplatsen, Göteborg, den 29 april 2023: Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), uppmärksammat och fördömer senaste veckans giftattacker mot skolflickor i Iran under en manifestation
  • Kungsportsplatsen, Göteborg, den 29 april 2023: Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), uppmanar Sverige och EU att terrorstämpla revolutionsgardet under en manifestation

Svensk-iranierna betonade också att iranska folket förkastar både Shahens och prästerskapets diktatur. De skanderade det populära slagordet, ”Ned med förtryckare, vare sig om det är Shahen eller prästerskapet” som förekommer under det folkliga upproret i Iran.

De uttryckte även stöd för den organiserade motståndsrörelsen och dess motståndsceller som fortsätter sina regimkritiska aktiviteter i Iran.

Svensk-iranierna uppmanade dessutom Sverige och EU att terrorstämpla revolutionsgardet i sin helhet inför nästa veckas debatt i riksdagen.

Förra veckan uppmanade utrikesutskottet regeringen att skapa enighet inom EU för att lista det islamiska revolutionsgardet (IRGC) som terroristorganisation. Riksdagen kommer att debattera utrikesutskottets förslag och besluta i frågan den fjärde maj.