Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN:s utredningsgrupp: Straffrihet förvärrar situationen för mänskliga rättigheter i Iran

Den allmänna situationen för mänskliga rättigheter i Iran riskerar att förvärras ytterligare om straffrihet fortsatt råder i landet. Det varnar FN:s nya utredningsgrupp i sin första verbala rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève på onsdagen.

Utredningsgruppen uttrycker oro över regimens användning av ansiktsigenkänningsteknik för att identifiera demonstranter. Regimen använder också ansiktsigenkänningsteknik för att identifiera och arrestera kvinnor och flickor som inte följer slöjtvånget.

Gruppen påpekar att rapporterade fall av misstänkta människorättskränkningar hittills är fortfarande obesvarade. Den varnar dessutom för att nya lagförslag från regimen kommer att leda till hårdare straff mot kvinnor och flickor som trotsar eller anses bryta mot den strikta klädkoden.

Utredningsgruppen fortsätter att ”ta emot, höra och utreda anklagelser om människorättskränkningar” i samband med det folkliga uppror som pågår.

”Vi uppmanar den iranska regeringen att samarbeta fullt ut med vårt mandat och se till att alla drabbade har obehindrad och säker tillgång till att ge oss bevis”, säger Sara Hossain, chef för utredningsgruppen.

Regimen vägrar samarbeta med FN:s utredningsgrupp

Regimen har vägrat att samarbeta med utredningsgruppen trots att gruppen har skickat sju brev och begärt att få besöka Iran för att samla kritisk information för sin utredning.

”Iran har en skyldighet att skydda medborgarnas rättigheter och att ställa de individer som är ansvariga för påstådda människorättskränkningar i samband med protesterna till svars och att ta itu med de underliggande orsakerna till dessa kränkningar”, säger Shaheen Sardar Ali, en annan medlem i utredningsgruppen.

Regimen måste stoppa kväsning av protester och inhemskt förtryck

”Iran måste upphöra med sitt fortsatta förtryck av fredliga demonstranter och stoppa den pågående vågen av avrättningar, massarresteringar och frihetsberövanden sedan 22-åriga Jina Mahsa Amini dog i moralpolisens förvar förra september”, säger FN:s utredningsgrupp och tillägger.

Regimen har dömt minst 26 individer till döden för delaktighet i det folkliga uppror som pågår sedan september förra året. Dussintals fler står åtalade eller är anklagade för brott med dödsstraff på straffskalan, enligt FN:s utredningsgrupp.

Minst sju män har blivit avrättade efter hastiga rättegångar med allvarliga anklagelser om människorättskränkningar med framtvingade erkännanden under tortyr.

Jina Aminis familj väntar fortfarande på svar och rättvisa

”Tio månader efter hennes död väntar Jinas familj fortfarande på sanning och rättvisa”. Det säger Sara Hossain, chefen för FN:s utredningsgrupp och tillägger.

”Vi är oroade över att inhemska utredningar uppfyller inte internationella normer och standarder för mänskliga rättigheter däribland kraven på snabbhet, oberoende och transparens.”

Ökade arrestering av journalister och advokater

Utredningsgruppen uttrycker även oro över ökade arresteringar av journalister, advokater som företräder demonstranter och människorättsförsvarare.

”Minst 17 journalister sitter fängslade, inklusive Nilufar Hamedi och Elahe Mohammadi, som var de första att rapportera om” Jinas död. Det säger Viviana Krsticevic, en av medlemmarna i FN:s utredningsgrupp.

Utreder giftattacker mot skolflickor

Utredningsgruppen bekräftar också att de utreder rapporterade giftattacker mot skolor i 28 provinser för att fastställa om de var planerade attacker med avsikt att straffa eller avskräcka flickor som deltog i och ledde protesterna.

Hårdare straff väntar kvinnor som trotsar regimens slöjtvång

FN:s utredningsgrupp nämner också två nya lagförslag som regimen har lagt fram sedan det folkliga upproret. Om parlamentet antar lagförslagen kommer kvinnor och flickor som trotsar slöjtvånget att straffas hårdare, vilket innebär att de löper större risk för våld, trakasserier och godtyckliga frihetsberövanden, varnar utredningsgruppen.

Första omfattande rapport kommer nästa år

FN:s utredningsgrupp kommer att presentera resultatet från sin utredning i en omfattande rapport till FN:s MR-råd i mars 2024.

FN:s MR-råd tillsatte utredningsgruppen under en specialsession om Iran i november förra året. Utredningsgruppen har mandat att utreda övervåld mot demonstranter och andra människorättsbrott i Iran i samband med regimens försök att slå ner det folkliga uppror som pågår sedan september förra året.

De landsomfattande protesterna började efter att regimens repressiva moralpolis misshandlade en ung kvinna, Jina Mahsa Amini, till döds för ”olämplig klädsel” och för att ha burit slöjan på ett fel sätt.