Historisk rättegång i Stockholm

Rättegången mot Hamid Noury, dömd för 1988 års massaker i Iran, fortsätter i hovrätten

Idag fortsätter förhandlingarna i rättegången mot Hamid Noury vid Svea hovrätt. FFFI sänder dagens förhandlingar vid Attunda tingsrätt, Sollentuna, i ett samarbete med Radio Chakavak, lyssna nedan.

Dagens förhandlingar kommer att höra från både åklagaren samt Hamid Nourys och målsägandens försvarare.

Svensk- och exiliranier håller en manifestation utanför rätten

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till iranska motståndsrörelsen (NCRI), höll en manifestation utanför Attunda tingsrätt. Överlevare samt offrens familjer deltar också i manifestationen.

Svensk- och exiliranierna kräver garantier från regeringen att Noury kommer att avtjäna sitt livstidsstraff i Sverige om hovrätten bekräftar domen och inte släpps för att återvända till Iran i en eventuell fångutväxling.

Detta sedan den belgiska regeringen släppte Irans terroristdömda diplomat Assadollah Assadi som en del av en fångutväxling med regimen i Teheran i förra veckan.

Det trots att Assadi hade 15 år mer att avtjäna för terrorism och för att ha planerat ett bombattentat mot iranska motståndsrörelsen, NCRI:s sammankomst i Paris i juni 2018.

Svensk- och exiliranierna fördömde den belgiska regeringens skamliga agerande. De uppmanade regeringen att inte upprepa Belgiens misstag eftersom det bara uppmuntrar regimen till att fortsätta med sin gisslandiplomati.

Regimen har försökt få till en fångutväxling med Sverige sedan Stockholms tingsrätt dömde Noury till livstids fängelse förra året för grovt folkrättsbrott. Teheran kräver att Sverige släpper Noury och låter honom återvända till Iran. Regimen erbjuder i sin tur att frige den fängslade svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalali, 49, som är dömd till döden i Iran.

Teheranregimen har hotat med att verkställa hans dödsstraff för att sätta press på Sverige och regeringen.

Protest mot ökade avrättningar i Iran

Svensk- och exiliranierna uppmärksammar och protesterar mot regimens nya avrättningsvåg med över 125 avrättningar enbart i majmånad. De uttrycker också sin solidaritet med det folkliga uppror som pågår i landet och hedrar iranska folkets martyrer.

De uppmanar dessutom Sverige och EU att vidta ytterligare åtgärder vid FN för att ställa till svars och lagföra regimens ledare. Den nuvarande presidenten Ebrahim Raisi och den högste ledaren Khamenei var delaktiga i 1988 års massaker. De är också ansvariga för det brutala nedslaget mot regimkritiska protester som pågått i landet sedan september förra året.

Manifestation fortsatte sedan på eftermiddagen mellan 15 och 16:30 utanför den belgiska ambassaden i Stockholm