Engagemang, Nyheter

FFFI fördömer Belgiens beslut att frige terroristdömda diplomaten Assadi

Den belgiska regeringen släppte idag Irans terroristdömda diplomat Assadollah Assadi som en del av en fångutväxling med regimen i Teheran. Det trots att Assadi hade 15 år mer att avtjäna för terrorism och för att ha planerat ett bombattentat mot iranska motståndsrörelsen, NCRI:s sammankomst i Paris i juni 2018.

Regimen släppte i sin tur den belgiske hjälparbetaren Olivier Vandecasteele. Regimen arresterade Vandecasteele förra året i Iran på falska grunder. Regimens så kallade rättsväsende dömde honom till 40 års fängelse och 74 piskrapp för att ha spionerat för USA.

Han satt frihetsberövad i fängelse i Iran sedan februari 2022. Han var utsatt för påtvingat försvinnande, tortyr och andra grymheter, enligt ett uttalande från Amnesty på fredagen.

Regimen välkomnade Assadi som en hjälte

Den belgiska regeringen signerade en överenskommelse om fångutväxling med regimen i Iran i mars förra året. Enligt överenskommelsen får iranska medborgare dömda för brott i Belgien begära att få avtjäna sina straff i Iran och tvärtom.

Det belgiska parlamentet antog det kontroversiella lagförslag som ratificerade överenskommelsen den 20 juli 2022. Flera belgiska ledamöter uttryckte sin opposition mot att utlämna Assadi under den heta debatt som föregick omröstningen.

Men fredagens fångutväxling säkrades först efter medling av Oman. Regimen välkomnade Assadi som en hjälte när han anlände i Iran.

FFFI fördömer den belgiska regeringens beslut att frige Assadi

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran fördömde Assadis frigivning i ett pressmeddelande på fredagen och tillade.

”Det belgiska agerandet är lagvidrigt och strider mot ett tidigare beslut från landets högsta konstitutionella domstol om att den belgiska regeringen måste informera offren om Assadis eventuella frigivning på förhand. Det legitimerar dessutom regimens gisslandiplomati där utländska medborgare i Iran kan arresteras på falska grunder för att kräva eftergifter från deras hemländer.”

”Assadis frigivning slår i ansiktet på hans offer, inklusive många svensk-iranier som stöttade ett fritt och demokratiskt Iran genom att delta i iranska oppositionens sammankomst i Paris i juni 2018. Den uppmuntrar också regimen i Teheran att ta till terrorism mot iranska kritiker, aktivister och den organiserade iranska oppositionen i EU utan lagliga och diplomatiska konsekvenser.”

”Iranier bosatta i Sverige och EU, som kämpar mot den religiösa diktaturen i Iran och arbetar för att främja mänskliga fri- och rättigheter i landet, har lämnats försvarslösa utan skydd mot Teherans regim. Detta är särskilt bekymmersamt då regimen i Teheran är känd som världens främsta sponsor av terrorism.”

Iranska motståndsrörelsen fördömer medan Amnesty uttrycker djupt oro

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) fördömde Assadis frigivning som ett skamligt beslut i ett uttalande på fredagen.

NCRI betonar också kampen för rättvisa fortsätter i Belgien och på internationell nivå i den utsträckning som lagen tillåter.

Amnesty International uttrycker också djupt oro över Assadis frigivning i förtid i ett uttalande på fredagen och tillägger.

”Genom att skicka Assadi till Iran har den belgiska regeringen bidragit till straffrihet för riktade attacker mot iranska dissidenter utomlands för utomrättsliga avrättningar och tortyr, undergrävt offrens rätt till rättvisa, skadestånd och att kränkningar inte ska upprepas.”

”För att mildra dessa risker måste de belgiska myndigheterna utreda huruvida Olivier Vandecasteeles frihetsberövande uppgår till brottet gisslantagande och verka för att utkräva de misstänkta förövarna på ansvar genom offentliga uttalanden och utredningar eller åtal.”

Flera demonstrationer utanför Belgiens ambassader i Europa

Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), höll en demonstration utanför Belgiens ambassad i Stockholm på fredagen. De protesterade mot den belgiska regeringen och fördömde dess beslut att frige regimens terroristdömda diplomat, Assadi.

  • Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), protesterar mot den belgiska regeringens beslut att frige den iranska regimens diplomat Assadollah Assadi, dömd till 20 års fängelse för terrorism, under en demonstration utanför Belgiens ambassad, fredagen, den 26 maj.
  • Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), protesterar mot den belgiska regeringens beslut att frige den iranska regimens diplomat Assadollah Assadi, dömd till 20 års fängelse för terrorism, under en demonstration utanför Belgiens ambassad, fredagen, den 26 maj.
  • Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), protesterar mot den belgiska regeringens beslut att frige den iranska regimens diplomat Assadollah Assadi, dömd till 20 års fängelse för terrorism, under en demonstration utanför Belgiens ambassad, fredagen, den 26 maj.

Exiliranier och sympatisörer till NCRI höll liknande demonstrationer utanför den belgiska ambassaden i flera andra europeiska huvudstäder.