Nyheter

INSTEX avvecklas efter att regimen hindrar humanitär handel

De så kallade E3-länderna och flera inblandade europeiska länder däribland Sverige beslutar att avveckla betalningsverktyget INSTEX efter år av fortsatta obstruktioner från regimen i Iran.

Det tillkännager E3-länderna, Storbritannien, Tyskland och Frankrike i ett gemensamt uttalande på torsdagen. Beslut kom vid den extrainsatta bolagsstämman på torsdagen.

E3-länderna inrättade INSTEX i januari 2019 efter att USA drog sig ur kärnteknikavtalet och återinförde samtliga straffåtgärder. Syftet var att INSTEX skulle öppna för laglig humanitär handel med Iran och därigenom skydda kärnavtalet med iranska regimen.

Sverige anslöt sig i november 2019 samtidigt som regimen slog ner regimkritiska protester över hela landet.

”Under de senaste fyra åren har INSTEX konsekvent försökt underlätta handel mellan Europa och Iran. Det fanns en stark och ihållande efterfrågan från europeiska exportörer för att använda INSTEX-mekanismen, främst från den humanitära sektorn”, skriver E3-länderna i det gemensamma uttalandet på torsdagen och tillägger.

”Men Iran har av politiska skäl systematiskt hindrat INSTEX från att fullfölja sitt mandat. Det utifrån en politisk beslutsamhet att stoppa användningen av INSTEX under alla omständigheter. ”

”Iran godkände endast en enda transaktion, i början av 2020, för export av medicinska varor från Europa till Iran. Därefter har Iran konsekvent och medvetet blockerat andra förslag om transaktioner mellan Storbritannien, Norge, EU och Iran.”

”Den iranska ledningen har alltså valt att agera mot sitt folks intressen genom att vägra samarbeta kring export av medicin och andra livsnödvändiga varor.”

FFFI kritiserade Sveriges beslut att ansluta sig till INSTEX

FFFI kritiserade Sveriges beslut att ansluta sig till INSTEX vid tiden och skrev.

”Sverige satsar idag på en döende häst. Ju snabbare regeringen och UD inser att prästerskapet inte har någon framtid i Iran desto bättre för Sveriges intressen.”

”Sverige bör tydligt ställa sig bakom demonstranterna i Iran och stödja iranska folkets frihetskamp för en bättre framtid istället för att fokusera enbart på handel och affärer med regimen i Iran.”

Dagens beslut från INSTEX-länderna bekräftar FFFI:s ställningstagande vid tiden. Det bekräftar återigen att regimen prioriterar terrorism och krigföring över det iranska folket.

Det visar också att alla påståenden om att iranska folket lider på grund av sanktionerna är en lögn och att det religiösa enväldet är det enda verkliga hotet mot iranska folkets välstånd och hälsa.