Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Iran: minst två avrättningar om dagen under senaste månaden

Avrättningsvågen i Iran fortsätter samtidigt som de folkliga protesterna växer i hela landet och världen fokuserar på kärnteknikavtalets överlevnad. Mellan den 24 och 28 augusti avrättade regimens så kallade rättsväsende 13 fångar genom hängning, enligt rapporter från Iran.

FFFI har tagit del av uppgifter som identifierar flera av offren enligt följande.

Mojtaba Khademi Nejad och Rahim Qanbar Zahi, avrättade den 28 augusti i staden Shiraz.

Esmail Bargrizan och Saeed Sabaki avrättade den 27 augusti i staden Bandar Abbas.

Gholamreza Kazemi och Reza Zahmati avrättade den 26 augusti i ett fängelse i staden, Zabol. Samma dag avrättade regimen Omid Ali Gravand i ett fängelse i staden Khorramabad och en annan oidentifierad fånge i Teheran.

Mohammad Reza Shahram Far, Hadi Jozeii och tre andra fångar var avrättade i Gohardasht-fängelset den 24 augusti.

Därmed har regimen verkställt minst 71 avrättningar mellan 23 juli och 22 augusti.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade tidigare i år att över 5000 fångar sitter i regimens dödsceller eller är dömda till döden i enlighet med regimens lagar om vedergällning (Qisas). Siffrorna var baserade på interna dokument från regimens rättsväsende som motståndsrörelsen hade kommit över.

FN:s särskilde rapportör för Iran, Javaid Rehman, har i sin årliga rapport om läget för mänskliga rättigheter uttryckte allvarlig djup oro över ökade antalet avrättningar i landet.

Avrättningarna har ökat dramatiskt sedan Ebrahim Raisi, ökänd som slaktaren från Teheran, tog över som president förra året. Amnesty med flera andra människorättsorganisationer har krävt att Raisi utreds för brott mot mänskligheten för hans inblandning i massaker på tusentals politiska fångar i Iran 1988.

I en historisk dom tidigare i år slog Stockholms tingsrätt fast att massavrättningarna i regimens fängelser 1988 var ett allvarligt brott mot internationell rätt.