Pressmeddelande

FFFI fördömer terrorattentatet mot Salman Rushdie

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) fördömer i starkaste ordalag knivattacken mot författaren Salman Rushdie.

Fatwan från iranska regimens grundare och första högste ledare, Khomeini, som krävde Salman Rushdies död, föranledde utan tvekan fredagens attack i New York.

Varken iranska regimen eller dess högste ledare har aldrig tagit avstånd från Khomeinis fatwa trots vad svenska medier skriver och svenska Irankännare hävdar. Tvärtom satte regimen ett pris på Salman Rushdies huvud. Den utlovade närmare tre miljoner dollar, drygt 30 miljoner kronor, till den som dödar författaren.

Flera medier rapporterar att den 24-årige gärningsmannen, Hadi Matar, sympatiserar med regimen i Iran med hänvisning till hans sociala medier.

Knivattacken mot Rushdie är således ett terrorattentat med stöd från prästerskapet i Iran. Detta bekräftas just av hyllningarna i iranska regimens medier, inte minst Keyhan, som är den nuvarande högste ledaren Khameneis megafon.

Terrorattentatet mot Rushdie är inte bara ett allvarligt hot mot yttrandefrihet. Det är ytterligare en påminnelse om att iranska regimens statliga terrorism känner inga gränser och kräver därför kraftfulla åtgärder från världens demokratier.

Yttrandefrihet och vår säkerhet är det första offret när medier i Sverige tonar ner iranska regimens terrorism för att framstå som opartiska. Sverige och vår demokrati förlorar när både statsministern och utrikesministern i sina fördömanden blundar för vad som är ett terrorattentat sponsrat direkt av prästerskapets envälde i Iran.

Säpo har under de senaste åren varnat för säkerhetshotet från regimen i Iran och från islamisk fundamentalism.

Detta säkerhetshot kräver en samlad nationell ansträngning och bör prioriteras högre på politisk nivå både hos myndigheter och näringsliv, enligt säkerhetspolisen.

Det är dags för regeringen, UD, riksdagen och de politiska partierna att kraftsamla och vidta konkreta åtgärder för att stoppa iranska regimens terrorism och islamisk fundamentalism.

Deras allierade i denna kamp är iranska regimens verkliga offer, d.v.s de som står upp mot prästerskapet och kämpar för ett fritt och demokratiskt Iran, och inte Irankännare som bortförklarar prästerskapets terrorism vid varje tillfälle.