Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Brittisk-iransk biståndsarbetare fri efter att Storbritannien betalar skuld till regimen i Iran

Den frihetsberövade brittisk-iranska biståndsarbetaren Nazanin Zaghari-Ratcliffe är på väg hem till London. Det rapporterar flera brittiska medier på onsdagen efter att Storbritanniens utrikesdepartement säkrat hennes frigivning efter förhandlingar med iranska regimen.

Nazanin var arresterad på Teherans flygplats tillsammans med sin dotter i april 2016, vilket FFFI rapporterat om vid flera tillfällen. Hon var senare dömd till flera års fängelse för falska anklagelser om spionage och försök att störta regimen.

Rapporter säger också att ytterligare en brittisk-iransk medborgare har släppts som en del av avtalet. 67-årige Anoosheh Ashoori satt frihetsberövad i Iran sedan 2017 och var dömd till tio års fängelse för spionage.

En tredje frihetsberövad man, Morad Tahbaz, med både brittiskt och amerikanskt medborgarskap, har fått permission men får inte lämna landet.

I gengäld betalar Storbritannien en tidigare skuld på 400 miljoner pund som det är skyldig Iran sedan 1979.

Brittiska utrikesministern Liz Truss försäkrar i ett tal till parlamentet på onsdagen att landet har arbetat fram en lösning där pengarna får endast gå till köp av humanitära varor. Hon tillägger dock att villkoren i avtalet kommer att “förbli konfidentiella för båda parter”.

Truss berättade för parlamentsledamöterna att hon hade bett tjänstemän vid utrikesdepartementet att vara “så kreativa som möjligt” för att hitta en lösning på tvisten.

“Vi har hittat ett sätt att betala skulden i sin helhet i överensstämmelse med brittiska och internationella sanktioner samt globala bestämmelser för att bekämpa finansiering av terrorism och penningtvätt”, sade hon till ledamöterna och tillade. “En summa på 393,8 miljoner pund har nu betalats ut. [Dessa pengar] kommer endast vara tillgänglig för humanitära ändamål.”

Hemlig överenskommelse med Oman som medlare

Brittiska utrikesministern Liz Truss beskriver det hemliga avtalet som ett bevis på den starka brittiska diplomatin, i ett uttalande på onsdagen. Hon säger vidare att hon har prioriterat frågan sedan hon kom till utrikesdepartementet och att hon därför skickade en delegation från brittiska UD till Teheran i oktober och november förra året för att säkra de frihetsberövades frigivning.

“I december förra året träffade jag Omans utrikesminister Badr för att säkra diplomatiska hjälp från Oman. Vi tackar våra vänner i Oman för deras stöd och för att säkerställa att våra medborgare kan nu återvända hem.”

Det säger Liz Truss i onsdagens uttalande och tillägger. “Förra månaden talade jag två gånger med Irans utrikesminister Amir-Abdollahian i ett sista försök att säkra förhandlingarnas framgång. Våra tjänstemän höll sedan en sista förhandlingsrunda för att skriva på ett avtal.”

Historisk skuld på 400 miljoner pund

Lånet som Storbritannien nu betalat härrör från tiden innann 1979 års revolution i Iran.

Iran betalade Storbritannien för tusentals stridsvagnar under 70-talet. Men Storbritannien slutade leverera stridsvagnarna till Shahens diktatur efter att prästerskapet usurperade maken efter revolution. Flera brittiska regeringar hade försökt betala tillbaka skulden. Men försöken försvåras av gällande sanktioner mot regimens försvarsdepartement.

Falska anklagelser om spionage

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, från norra London arbetade som projektledare vid brittiska Thomson Reuters foundation när hon var arresterad. Revolutionsgardet grep henne tillsammans med dottern på Teherans flygplats den tredje april 2016 när de var på väg hem till London efter att ha besökt familjen.

Nazanin var senare dömd till fem års fängelse för spionage och försök att störta regimen, vilket hon förnekade.

Regimen släppte hennes i mars förra året efter avtjänat fängelsestraff. Hon fick dock inte lämna Iran i väntan på en ny rättegången sedan regimen riktat nya anklagelser mot henne.

En månad senare dömde regimens så kallade rättsväsende henne till ytterligare ett år i fängelse, denna gång för propaganda aktiviteter mot regimen.

Många däribland hennes familj befarade att regimen letade efter en ursäkt för att hålla henne kvar. Syftet är att press den brittiska regeringen till att betala tillbaka en tidigare skuld på 400 miljoner pund. Det har regimtjänstemän sagt till Nazanin i fängelset och under förhören, berättar hennes familj.

Storbritanniens före detta utrikesminister Jeremy Hunt har anklagat iranska regimen för utpressningsdiplomati.