Opinion

Bakslag för Velayat-e-Faqih, regimens ideologiska symbol

Den iranska regimen attackerade nyligen de bönder som hade samlats vid Zayandeh-floden i Isfahan för att protestera mot vattenbrist och satte eld på deras tält.

Det folkliga stödet för bönderna växte för varje dag. Det kulminerade i en kallelse mot hela den antiislamiska regimen som uppmanade folket att bojkotta fredagsbön för folkets bönestund vid Zayandeh-floden.

Men den iranska regimen kunde inte tolererar detta folkliga trotsande. Den införde militärt styre och mobiliserade 30,000 repressiva säkerhetsstyrkor som gick ut i krig mot folket som hade tagit sig till Zayandeh-floden för att be.

43 år av kriminellt styre

Velayat-e-Faqih-regimen startade sina omänskliga, antiiranska och antiislamiska brott med att sätta eld på biografen Rex Abadan den 19 augusti 1978.

Sedan dess har regimen fortsatt förtrycka iranska folket och hota världen med sin terrorism.

Idag går Velayat-e-Faqih-regimen igenom sina sista dagar med växande folkliga protester och uppror under de tre åren. Det särskilt efter att den prodemokratiska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), lyckades flytta alla sina medlemmar från Irak – där Teherantrogna miliser attackerade dem med robotar på regimens vägnar – till Albanien

Den iranska motståndsrörelsen kunde därmed samordna aktiviteter med folket i landet. Den kunde bättre hjälpa folket att organisera protester och bilda motståndsenheter för att störta prästerskapets envälde.

Lång lista av människorättsbrott

Listan över regimens systematiska människorättsbrott är lång och inkluderar till exempel följande. Dödandet av civila och barnsoldater i det antipatriotiska kriget med Irak. Massakern på det kurdiska folket. 1980-talets avrättningar och massakern 1988. Massakern på studenter i 1997 och kväsning av folkliga uppror 2009, 2017 och 2019.

Utöver det inhemska förtrycket bör även dessa läggas till regimens människorättsbrott. Att avfyra robotar mot det ukrainska passagerarplanet. Mord på författare och dissidenter i kedjemorden. Terrorattacker och bombdåd mot dissidenter utomlands. Kidnappning av iranier, regimkritiker och aktivister utomlands. Massakrer på mer än en halv miljon människor på grund av avsiktlig handfallenhet inför utbrottet av coronaviruset samt förbudet mot godkända vacciner.

Velayat-e-Faqih-regimen behövde revolutionsgardet för att exportera sin ideologi till länderna i regionen för att överleva.

Därför ingrep regimen i länderna i regionen och skänkte det iranska folkets rikedomar till Syrien, Irak, Libanon och Jemen. Den auktionerade även ut iranskt territorium till Ryssland och Kina.

Den iranska regimens önskan att skaffa sig kärnvapen har sänkt det iranska folket i en stor ekonomisk fattigdom och i flera olika kriser.

Detta avslöjar den omänskliga och antiiranska karaktären hos denna medeltida religiösa fascistiska regim.

Folkets protester och ”heroiska fall”

De som en gång ”heroiskt” föll offer för Khomeinis ambition i det antipatriotiska kriget mellan Iran och Irak vänder idag den iranska regimen ryggen. En av dem är Seyyed Jalal Modabber, en av grundarna till det kriminella revolutionsgardet.

Nyligen föll han ”heroiskt” för regimens bästa och varnade den högste ledaren att ”tiden att kväsa och fly är över”. Han rådde dessutom de repressiva säkerhetsstyrkorna att lägga ner sina vapen.

Uppmaningen från folket i Isfahan att närvara i folkets bönestund den tredje december 2021 vid Zayandeh-floden istället för regimens fredagsbön var ett stort slag mot högste ledaren, Khamenei.

Denna uppmaning utmanade hela prästerskapet och även regimens prestige. Folkets mål var regimen i sin helhet genom att avslöja dess antiislamiska natur. Och Velayat-e-Faqih-regimen förstod budskapet tydligt, vilket var mycket större än att samla miljontals människor för en demonstration.

Motstånd mot folkets bönestund i Zayandeh-floden

Bönder och arga demonstranter i Isfahan stod fast och samlades vid Zayandeh-floden i mer än två veckor.

I en kallelse på fredagen (den tredje december) uppmanade folk alla invånare att samlas för folkets bönestund för att ta tillbaka Zayandeh-floden.

Det stod klart för det iranska folket att denna regim var antiislamisk. Därför riktade folket in sig på fredagsbönen, en symbol för regimens fanatiska ideologi, och därigenom avslöjade regimens antiislamiska karaktär. Denna gång genom att hålla folkets bönestund samma dag som representanten för högste ledaren i staden höll fredagsbönen.

Velayat-e-Faqih-regimen utlyste undantagstillstånd och införde krigslagar på torsdagskvällen. Den satte också in 30,000 repressiva väpnade styrkor mot det trogna och törstiga folket för att skydda sin röda linje och sin fanatiska tolkning av islam. Minst 73 unga människor vid Zayandeh-floden miste synen när säkerhetsstyrkorna attackerade protesterna och sköt medvetet mot demonstranternas huvud och ögon.

Velayat-e-Faqih-regimen håller på att drunkna i kriser. Regimen måste vara medveten om att det iranska folket är i färd med att ta tillbaka och bygga om, inte bara Zayandeh-floden, utan även Iran.

Afsaneh Oskouei, Iransk konstnär
Afsaneh Oskouei
Iransk konstnär