Iranier i Sverige, Nyheter

Spionbröder har båda jobbat på Säpo

SVT avslöjar idag att även den yngre brodern har arbetat på Säpo.

Två bröder sitter häktade misstänkta för grovt spioneri mot Sverige. Sedan tidigare är det känt att den äldre brodern jobbat på Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Det rapporterar SVT och hänvisar till olika oberoende källor.

Peyman Kia, som greps den 20 september av Säkerhetspolisen (Säpo) misstänkt för spioneri, har tidigare arbetat i myndighetens stabsledning. Kia, som ursprungligen är från Iran, misstänks ha begått allvarliga brott mot det svenska rikets säkerhet under perioden 2011–2015.

Även toppchefens lille bror är misstänkt för grovt spioneri under tiden mars 2011-september 2021 i bland annat Stockholm, och i andra hand för det brott som han i dag är häktad för, skriver åklagaren till tingsrätten.

Bröderna har gått främmande makt till handa och gjort sig skyldiga till grovt spioneri. Brotten misstänks ha begåtts mellan mars 2011 och september 2021, enligt åklagaren.

Under samma tidsperiod som spioneriet misstänks ha inletts, 2011, studerade den yngre brodern första terminen på polisprogrammet. Det visar dokument som SVT har tagit del av från Polismyndigheten. Han fullföljde dock inte polisutbildningen och nekades studiemedel vårterminen 2012.

Kopplingar till Iran

Den äldre brodern arbetade under denna tid på Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetstjänst Must. Enligt uppgifter till DN tjänstgjorde han då vid Sveriges mest hemliga underrättelseorgan, Kontoret för särskild inhämtning (KSI) där ett av uppdragen är att rekrytera källor och avhoppare från andra länders underrättelsetjänster.