Nyheter

Storbritannien terroriststämplar Hamas i sin helhet

Den brittiska regeringen terroriststämplar den palestinska militanta gruppen Hamas i sin helhet, sade Storbritanniens inrikesminister Priti Patel på fredag.

Hamas militära gren har varit förbjuden i Storbritannien sedan 2001 men organisationen som helhet är inte förbjuden.

”Hamas har betydande terroristkapacitet, inklusive tillgång till omfattande och sofistikerade vapen, samt terroristutbildningsanläggningar”, säger Patel i ett uttalande. ”Därför har jag i dag agerat för att förskriva Hamas i sin helhet,” sa hon.

Ett förbud, som måste godkännas av parlamentet, skulle göra det olagligt i Storbritannien att vara medlem i Hamas eller att uttrycka stöd för gruppen, med ett maxstraff på 14 års fängelse.

Regeringen sade att den hoppas att förbudsbeslutet skulle godkännas av parlamentet inom veckan och träda i kraft den 26 november.

Organisationen kommer att förbjudas enligt terroristlagen och att alla som uttrycker stöd för Hamas, flaggar eller arrangerar möten för organisationen skulle bryta mot lagen, bekräftade inrikesministeriet. Patel väntas presentera ändringen för parlamentet nästa vecka.

Iranska regimen stöder sedan en lång tid tillbaka den sunnimuslimska terrorgruppen, Hamas. Genom sitt stöd för Hamas har iranska regimen blivit en destruktiv och destabiliserande aktör inom Israel-Palestina-konflikten.

Iran har levererat teknik till Hamas i Gaza för att organisationen ska kunna producera långdistansmissiler snabbt på egen hand utan att behöva direkta leveranser.

 ”Den Islamiska republiken är ’den största ekonomiska och militära uppbackaren’ av Hamas militära gren”, sade Hamas nya ledare, Yehiyeh Sinwar, efter att han besökte Iran 2017.