Nyheter

Irans teknik till Hamas för att framställa långdistansmissiler

Iran har levererat teknik till Hamas i Gaza för att organisationen ska kunna producera långdistansmissiler snabbt på egen hand utan att behöva direkta leveranser, rapporterar Associated Press (AP) på onsdagen från Teheran med hänvisning till en rapport från samma dag som citerade chefen för Revolutionsgardet.

General Mohammad Ali Jafaris kommentarerna visar tydligt en del av iranska regimens vapenstöd till Hamas, vars Irantillverkade Fajr-5-missiler har träffat nära Tel Aviv och Jerusalem under den veckolånga striden med Israel.

”Gaza är under belägring, så vi kan inte hjälpa dem. Iran har inte levererat Fajr-5-missiler. Dess teknik har överförts och (missilerna) produceras snabbt”, skriver en av regimens egna nyhetsbyråer, ISNA, genom att citera Jafari utan ytterligare detaljer om graden av missilteknologi som skickas till Gaza eller vilka kanaler som används.

Israel anklagar iranska regimen för att skicka vapen, inklusive raketer, till Gaza genom ett nätverk av hemliga smugglingstunnlar under den 15-kilometerlånga gränsen mellan Gaza och Egypten.

Iranska regimen stöder även den anti-israeliska gruppen Hizbollah i Libanon som avfyrade tusentals raketer in i Israel under det månadslånga kriget mellan länderna i 2006.

Iranska regimen har dock ständigt förnekat att man bistår Hamas med direkta leveranser av Fajr-5-missiler.

Samtidigt uppger talesmannen för iranska regimens parlament Ali Larijani enligt AFP att ”Iran har skickat militär hjälp till Hamasrörelsen i Gaza”.

”Vi är stolta över att försvara Palestinas folk och Hamas. Vår hjälp till dem har varit både ekonomisk och militär”, heter det i ett uttalande som publicerats på parlamentets hemsida rapporterar TT.

Han kritiserade även arabländerna för att de inte hjälper beväpna Hamasrörelsen och andra palestinska grupper. ”Den palestinska nationen behöver inte tal och möten. Arabländerna ska skicka militärt bistånd”, sade han enligt nyhetsbyrån FARS som står under Revolutionsgardets insyn.

Även prästerskapets högsta andlige ledare Khamenei bannade andra muslimska nationer för att de inte står bakom Gaza i den senaste uppgörelsen med Israel.

”Några av dem håll sig bara till ord och några andra fördömde inte” Israel, sade Khamenei, enligt regimens officiella nyhetsbyrå IRNA.

Israel har genomfört hundratals flyganfall i Gaza under den senaste veckan i en operation som man menar är tänkt för att stoppa dagliga raketstacker från militanta rörelser i Gaza mot Israel.

”Där är ingen direkt hemlighet att iranska regimen bistår Hamas politiskt, ekonomiskt och militärt allt under förevändningen att man står upp för det palestinska folket. Dagens kommentarer bör då kanske se mer som en bekännelse”, säger Mosa Zahed, politisk rådgivare som doktorerar i konfliktanalys i Holland, till FFFI i telefon.

Iran och Israel är bittra fiender och båda nationerna är låsta i en djup tvist om Irans kärnenergiprogram som blir alltmer infekterad. Västvärlden och andra fruktar att iranska regimen avser producera kärnvapen under förevändning av ett civilt kärnenergiprogram. Israel har kungjort att man är beredd att ta till militärt angrepp mot Irans kärntekniska anläggningar för att stoppa landets kärnteknikprogram.

Iranska regimen säger att dess kärnenergiprogram är för fredliga ändamål såsom att producera elektricitet och cancerbehandling.

”Prästerskapet har enligt min mening varit kanske det främsta hindret mot ett långsiktigt fredsavtal mellan Israel och Palestina. Detta för att regimen i Iran livnär sig idag på denna konflikt och utnyttjar den för att vinna stöd och bilda allianser för sin västkritiska hållning. Flera experter menar idag att den nuvarande konflikten startades på Irans initiativ genom Hamas raketbeskjutningar mot Israel, enbart i syfte att avleda uppmärksamheten från krisen i Syrien där Al-Assadregimen, en av prästerskapets mest trogna allierade är i brygga”, säger Massud Kiani till FFFI.