Nukleärt, Nyheter

Västledare: Iran bör undvika farlig eskalering och återgå till JCPOA

USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike uppmanar iranska regimen att undvika en farlig eskalering och återgå till 2015 års kärnteknikavtal (JCPOA). Det kräver västledarna efter ett möte vid sidan av G20-mötet i Rom på lördagen.

Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel hade kallat till mötet, enligt Reuters. Syftet var att USA och de så kallade E3-länderna skulle prata sig samman innan de återupptar förhandlingarna med Teheran. Parterna har hela tiden betonat att de prioriterar en diplomatisk lösning som stoppar iranska regimens kärnvapenprogram.

Men ”detta är bara möjligt om Iran ändrar kurs”, sade USA:s president Joe Biden, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Frankrikes president Emmanuel Macron och Angela Merkel i ett gemensamt uttalande på lördagen och tillade.

”Vi uppmanar [regimens] president Raisi att ta tillfället i akt och återvända till att förhandla i en god tro för att snarast avsluta våra förhandlingar. Det är det enda säkra sättet att undvika en farlig eskalering som inte ligger i något lands intresse.”

JCPOA på sista versen då regimen bryter mot alla sina åtaganden

Iranska regimen har idag frångått alla sina åtaganden under JCPOA i jakt på kärnvapen. Det sedan USA:s förra administration beslutade att dra sig ur JCPOA i 2018 och återinföra alla sanktioner mot iranska regimen.

Regimen har börjat producera uranmetaller berikade med upp till 20% renlighet. Den har samtidigt ökat sin produktionskapacitet av uran berikat upp till 60% och har idag ett lager på 10kg. Dessa anrikningsprogram har inget civilt ändamål.

Det slår Internationella atomenergiorganet (IAEA) fast i tidigare rapporter, vilket FFFI rapporterade i september.

IAEA varnar dessutom i sin senaste rapport att iranska regimen vägrar samarbeta och svara bestående frågor kring tidigare kärnvapenrelaterat arbete. Sedan Ebrahim Raisi tog över som president i landet har hans nya regering gjort det omöjligt för FN:s inspektörer att överse regimens kärnteknikprogram, tillade IAEA.

E3-länderna har också påpekat att Teheranregimens senaste kärntekniska avsteg strider mot JCPOA och har inget civilt ändamål.

Indirekta samtal på gång men tiden håller på att rinna ut

De indirekta samtalen mellan Washington och Teheran i Wien där E3-länderna agerade förmedlare avbröts i samband med regimens presidentval i juni. Regimen har dock än så länge vägrat återuppta dessa samtal. Ebrahim Raisi har sagt att Teheran är redo att återuppta de indirekta samtalen men accepterar inte USA:s påtryckningar. Han har dessutom krävt att omvärlden lyfter samtliga sanktioner mot Iran.

Regimens chefsförhandlare Ali Bagheri Kani sade dock i veckan att parterna kommer att återuppta samtalen i slutet av november.

”Exakt datum kommer att tillkännages under loppet av nästa vecka”, skrev han på Twitter efter att ha träffat EU-tjänstemän i Bryssel i onsdags.

USA:s utrikesminister Blinken har tidigare varnat att tiden för att återvända till kärnteknikavtalet med Teheran håller på att rinna ut.

Vita husets särskilde sändebud för Iran, Robert Malley påpekade i måndags att ansträngningarna för att återuppliva JCPOA befinner sig i en ”kritisk fas”. ”Teheran har inget skäl att undvika förhandlingar”, sade Molley enligt Reuters.