Nukleärt, Nyheter

Kärnteknikavtalet med Iran på sista versen

Iranska regimens nya regering har gjort det omöjligt för FN:s inspektörer att överse regimens kärnteknikprogram. Det skriver det ansvariga enheten vid det Internationella atomenergiorganet (IAEA) i sin rapport, enligt internationella medier.

USA:s utrikesminister Blinken varnade i veckan att tiden för att återvända till kärnteknikavtalet med Teheran håller på att rinna ut.

IAEA varnade i sin senaste rapport att iranska regimen vägrar samarbeta och svara bestående frågor kring tidigare kärnvapenrelaterat arbete. IAEA:s rapport, som kom ut i förra veckan, tillägger att regimens agerande äventyrar viktigt övervakningsverksamhet. Detta kan eventuellt komplicera ansträngningarna för att återuppta samtalen om kärnteknikavtalet med Iran, varnar IAEA.

USA:s speciella sändebud för Iran, Robert Malley, diskuterade situationen med ryska diplomater i Moskva igår.

”Malley träffade ryska diplomater på torsdagen i hopp om att Ryssland skulle kunna beskriva riskerna för Teheran om [regimen] överspelar sin hand under förhandlingarna”, rapporterar brittiska Guardian.

Han träffade brittiska, franska och tyska diplomater i Paris under fredagen för att diskuterar den allvarliga utvecklingen. Under mötet kommer diplomaterna bestämma om västvärlden ska kritisera Teheran och regimens agerande under IAEA:s styrelsemöte på måndagen.

Regimens nya president, Ebrahim Raisi, har sagt att Teheran står redo att återuppta de indirekta samtalen men accepterar inte USA:s påtryckningar. Han tillade att Iran kräver att sanktionerna hävs.

Tidigare i veckan varnade han dessutom västländer mot att bestraffa Teheran i FN:s atomenergiorgan efter IAEA:s senaste rapporter som kritiserar landet, rapportera internationella medier.

Iranska regimens senaste avsteg syftar till att tillverka kärnvapen

E3-länderna har påpekat att iranska regimens senaste kärntekniska avsteg strider mot överenskommelsen (JCPOA) och har inget civilt ändamål.

Iranska regimen har för första gången producerat uranmetaller berikade med upp till 20% och har väsentligt ökat sin produktionskapacitet av uran berikat upp till 60% renlighet, slår IAEA fast i tidigare rapporter.

”Vi upprepar att dessa åtgärder är allvarliga brott mot Irans åtaganden enligt JCPOA. Båda är viktiga steg i utvecklingen av kärnvapen och Iran har inget trovärdigt civilt behov för åtgärderna”. Det sade Frankrike, Tyskland och Storbritannien (E3-länderna) i ett uttalande den 19 augusti.