Iranier i Sverige, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Man åtalas vid Stockholms tingsrätt för massaker i Iran 1988

En iransk medborgare, Hamid Nouri, åtalas vid Stockholms tingsrätt misstänkt för folkrättsbrott i Iran, och flera mord vid massavrättningar av 30,000 politiska fångar i Iran 1988.

Rättegången startar den 10:e augusti och kommer att pågå i flera månader. Fallet är ett av de största internationella brottmålen hittills i Sverige.

Hamid Nouri arresterades i mitten av november 2019 på Arlanda flygplats. Han har suttit häktad av Stockholms tingsrätt sedan dess i väntan på en rättegång.

Iranska regimens kommande president Ebrahim Raisi och tidigare justitieminister Alireza Avaei är några andra som varit delaktiga i 1988 års massaker.

Nouri är på sannolika skäl misstänkt för folkrättsbrott, grovt brott, och även mord under perioden 28 juli 1988 och 31 augusti 1988 i Teheran Iran, enligt ett uttalande från åklagarmyndigheten, den 13 november 2019.

Regeringen beslutade den 22 december förra året att åklagaren får väcka åtal mot Hamid Nouri. Det visar handlingar i ärendet som FFFI begärde att få ut från regeringen.

Vittnen i fallet identifierade Hamid Nouri som assisterande åklagare vid Gohardasht-fängelset i Karaj och en av de åtta medlemmarna i “dödskommittén” i detta fängelse under massakern på politiska fångar sommaren 1988. Iranska regimens kommande president Ebrahim Raisi var hans chef.