Folkliga protester, Nyheter

Händer nu: regimkritiska protester bryter ut i Teheran

Regimkritiska protester har brutit ut på flera platser i Teheran på måndagen, enligt uppgifter till FFFI. Folkmassan marscherar och skanderar slagord mot prästerskapet och dess högsta ledare.

Följande är några av de slagord som folket skanderar under protesterna. ”Ned med diktatorn”, ”Var inte vi står alla tillsammans”. ”Iranier med ära, stöd oss, stöd oss”. ”Varken Gaza eller Libanon, jag ger mitt liv för Iran”. Och ”Khamenei, du borde skämmas och släppa ditt grepp om landet”. Det framgår av flera videoklipp publicerade på sociala medier under måndagen.

Texten uppdateras.

Över en vecka av regimkritiska protester över hela Iran

Måndagens protester i Teheran följer stora demonstrationer i Khuzestan provinsen i sydvästra Iran. Dessa demonstrationer började som omfattande protester mot vattenbrist i provinsen. Demonstrationerna har pågått i mer än tio dagar och övergått till regimkritiska protester med samma slagord som nu folket skanderar i Teheran.

Under helgen spred sig protesterna även till västra och nordvästra Iran bland annat den viktiga storstaden Tabriz.

Regimen svarade med flera repressiva kraftåtgärder och stängde ner internet i Khuzestan provinsen. Regimens säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranter och arresterade hundratals under veckans protester i ett desperat försök att krossa de folkliga protesterna.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) publicerade på söndagen namnen på 12 martyr som regimen dödat under protesterna i Khuzestan och andra iranska städer.