Nyheter

Frankrikes underhus godkänner lag för att bekämpa islamistisk extremism

Den franska nationalförsamlingen godkände på fredagen en kontroversiell ”antiseparatism”-proposition. Det trots stark kritik från parlamentariker från vänster och höger.

Lagen syftar till att bekämpa ‘islamistisk separatism’ genom att förbjuda hatpredikanter. Den ger dessutom polisen ökade befogenhet att stänga religiösa skolor. 

Regeringen hävdade att lagstiftningen är nödvändig för att stärka Frankrikes sekulära system, men kritiker säger att den kränker religionsfrihet.

Nationalförsamlingen antog det antiseparatistiska lagförslaget med 49 röster mot 19 och fem nedlagda röster. Det efter sju månaders debatt mellan Frankrikes underhus, nationalförsamlingen och senaten.

Frankrikes främsta oppositionspartier, inklusive socialisterna (PS) och mittenhöger-partiet Les Républicains, tillsammans med det franska kommunistpartiet, röstade mot lagförslaget av olika skäl.

Endast tre partier i nationalförsamlingen, det regerande partiet La République en marche (LREM) och dess två allierade – röstade för lagen. Det högerextrema partiet Nationell ledd av Marine Le Pen, avstod från att rösta.

Lagförslaget debatterades i en mycket laddad atmosfär i Frankrike efter tre attacker i slutet av förra året av extremister. Bland dem halshuggningen i oktober av läraren Samuel Paty, som hade visat sina elever teckningar av profeten Mohammed under en samhällskurs.

Frankrike, hem till Europas största  muslimska samfund. Landet skakas fortfarande av arvet av massakrer som begåtts av islamistiska miliser från januari 2015 som lämnade hundratals döda.

Kritiker har dock kritiserat lagstiftningen för att strida mot de liberala värderingarna i republiken som den försöker skydda.