Folkliga protester, Nyheter

Vattenprotesterna i Iran fortsätter för femte natten i rad

Protester i Irans oljerika Khuzestan-provins fortsatt för femte natt i rad på grund av en allvarlig vattenbrist.

Video publicerade på sociala medier den 19 juli visade att demonstranter sjöng och blockerade vägar när säkerhetsstyrkor försöker sprida folkmassor med tårgas. I vissa videor hörs vad som verkar vara ljudet av skott.

Protester har hållits i ett antal städer i hela den sydvästra provinsen, bland annat i Ahvaz, Ramhormoz och Susangerd. Regimen har stängt ner internet i provinsen och polisen använder tårgas mot demonstranterna, enligt uppgifter till FFFI.

Minst två personer har dödats sedan protesterna började den 15 juli. Men antal döda kan vara fyra enligt obekräftade rapporter.

Människorättsgrupper säger att demonstranterna dödades av säkerhetsstyrkor, men den lokala regeringen anklagar ”upploppsmän” för dödsfallet.

Iranska regimen brukar skylla demonstranter för dödsfall under oroligheter, trots dess historia av blodiga nedslag.

Protesterna kommer när Iran kämpar genom en ny våg av koronaviruspandemin och ekonomin lider under USA:s sanktioner. Tusentals arbetare inom oljeindustrin har inlett strejker för bättre löner och villkor.