Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Fyra iranska agenter åtalas i USA för kidnappning av känd journalist

Åklagarmyndigheten i New York åtalar fyra agenter från iranska regimens underrättelsetjänst och en kvinna med iranskt påbrå.

De är misstänkta för långtgående planer på att kidnappa den iransk-amerikanska journalisten och människorättsaktivisten, Masih Alinejad. Det rapporterar internationella medier på onsdagen.

Masih Alinejad är bosatt i Brooklyn. Hon har ett eget program i Voice of America och leder kampanjen ”Vit onsdag”, en kampanj mot regimens slöjtvång i Iran. Hon uppmärksammar och uppmanar omvärlden att agera mot regimens människorättskränkningar.

Kidnappningen var en del av iranska regimens försök att tysta kritiker, skriver USA:s justitiedepartement i ett uttalande den 13 juli. Den federala polisen, FBI:s kontor i New York och flera ansvariga avdelningar utreder fallet.

FFFI fördömer starkt regimens kidnappningsförsök av Masih Alinejad.

”Detta visar att prästerskapet är mer desperat än någonsin och bekräftar återigen regimens hotbild mot kritiker och aktivister i EU och USA”, skriver FFFI och tillägger.

”Händelsen bekräftar också att regimens underrättelsetjänst aktivt bedriver operationer och underrättelseverksamhet som hotar kritiker och aktivister utomlands. EU och USA måste agera tillsammans för att stoppa dessa olagliga verksamhet och identifiera, åtala och utvisa regimens agenter.”

Precis som Säpo påpekade tidigare i år bör detta säkerhetshot prioriteras högre på politisk nivå både hos myndigheter och näringsliv i Sverige.”

Även Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), fördömde regimens komplott mot Masih Alinejad i ett uttalade på onsdagen. Den iranska oppositionen betonade att det internationella samfundet måste sky regimen i Iran och ställa dess ledare införa rätta för brott mot mänskligheten.

”Som det framgår av misstankarna övervakade och planerade fyra av de åtalade att kidnappa en amerikansk medborgare av iranskt påbrå som har varit kritisk mot regimens envälde och att med våld ta sitt tilltänkta offer till Iran, där offrets öde i bästa fall skulle vara osäkert”, säger Audrey Strauss, åklagare vid New Yorks södra distriktet.

Nätverk från iranska regimens underrättelsetjänst bakom kidnappningen

USA:s justitiedepartement identifierar de åtalade männen som Alireza Shavaroghi Farahani, (även känd som Vezerat Salimi och Haj Ali), 50; Mahmoud Khazein, 42; Kiya Sadeghi, 35; och Omid Noori, 45.

Kvinnan är identifierad som 46-åriga Niloufar Bahadorifar (även känd som Nellie Bahadorifar). Hon misstänks för att ha delvis finansierat kidnappningen.

Samtliga män är från och bosatta i Iran medan kvinnan är bosatt i Kalifornien, skriver USA:s justitiedepartement i sitt uttalande och tillägger. ”Farahani är enligt åtalet en iransk underrättelsetjänsteman. Khazein, Sadeghi och Noori är tillgångar för iranska underrättelsetjänsten och arbetade för Farahani.”

Farahani och hans nätverk planerade att kidnappa Masih Alinejad från USA sedan minst juni förra året. De hade dessutom hennes bostad, område och medarbetare under konstant och direkt videoövervakning. De undersökte också möjliga metoder för att föra henne ut ur USA och till Iran. Det framgår av uttalandet från av USA:s justitiedepartement som tillägger.

”Farahanis nätverk har också riktat sig mot offer i flera andra länder, däribland Kanada, Storbritannien och Förenade Arabemiraten .. [Farahani] försökte övervaka offren i dessa länder på ett liknande sätt.”

USA:s justitiedepartement skriver att iranska regimen försökt först lura den iransk-amerikanska journalisten till ett tredje land för att fånga och föra henne till Iran. Detta försök har pågått sedan 2018 och regimen försökte utnyttja hennes släktingar bosatta i Iran. Men de avböjde att samarbeta.