Engagemang, Nyheter

Andra dagen av Internationellt toppmöte för ett fritt Iran

Söndagens internationella konferens är den andra dagen av ett tredagars digitalt toppmöte till stöd för ett fritt och demokratiskt Iran som började lördagen, den 10 juli.

Gästtalarna under söndagens toppmöte var parlamentariker, tidigare ministrar, statstjänstemän, personligheter och människorättsaktivister från Europa, arabländerna, Afrika, och Asien. Bland dem parlamentariska delegationer från Europaparlamentet, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Belgien, Portugal, Italien samt från Kanada och Australien.

De deltog i det digitala toppmötet tillsammans med iranier från hela världen, inte minst från Iran, och förklarade deras stöd för den prodemokratiska motståndsrörelsen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI). Svensk-iranier deltog också i söndagens toppmöte.

Stort internationellt stöd för iranska folkets frihetskamp och krav på att lagföra Raisi

Samtliga talare fördömde utnämningen av Raisi som regimens nästa president i Iran för ett bakslag för mänskliga rättigheter i Iran. De ställde sig bakom iranska folkets och NCRI:s krav att utreda och åtala Raisi för hans delaktighet i prästerskapets tidigare och nuvarande MR-brott.

De europeiska parlamentarikerna lovade att fortsätta stödja denna kampanj för rättvisa och kampen för ett fritt Iran. De uppmanade sina regeringar att kräva och säkra en FN-utredning samt stå med iranska folket och motståndsrörelsen för att befria Iran från prästerskapets järngrepp..

Många talare lyfte särskilt fram kvinnornas ledande och historiska roll i de folkliga protesterna och frihetskampen i Iran vilket visas i kvinnornas excellenta ledarskap i den organiserade motståndsrörelsen, NCRI, och oppositionsgruppen Folket mojahedin, PMOI. De uppmärksammade och fördömde regimens systematiska förtryck och diskriminering av kvinnor.

Talarna prisade även oppositionsledaren Maryam Rajavi och NCRI för att leda frihetskampen för ett demokratiskt Iran. De välkomnade Maryam Rajavis tiopunktsplan för framtida Iran som ett riktigt steg mot demokrati i Iran. De betonade att denna plattform förtjänar ett internationellt erkännande då den presenterar ett trovärdigt demokratiskt alternativ till prästerskapets styre i Iran.

Magnus Oscarsson (KD) prisade det modiga folket i Iran och alla de som fortsätter att kämpa för frihet i Iran i sitt tal till toppmötet från Stockholm. Han påpekade att Iran med Raisi som president är en skurkstat. EU och internationella samfundet måste agera för att utkräva ansvar av honom och regimen. Han uttryckte dessutom sitt stöd för de som kämpar mot regimen och strävan att främja demokrati och mänskliga rättigheter i Iran.

Utdrag från samtliga gästtalare under söndagens toppmöte finns på NCRI:s direkt rapportering här (på engelska). Nedan följer ett utdrag från oppositionsledaren Maryam Rajavis anförande vid söndagens toppmöte.

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president Maryam Rajavi

Oppositionsledaren Maryam Rajavi underströk i sitt anförande att regimens strategi baserad på bomber, missiler och att konsolidera makten kring bödlar är dömd att misslyckas.

”Vårt budskap till det internationella samfundet, särskilt efter det att regimen har konsoliderat makten och installerat en massmördare som sin president” sade hon, ”är att inte ge eftergifter till en kärnvapenbeväpnad bödel. Och att inte bistå prästerskapets envälde som står på randen till kollaps.”

Hon framhöll att den iranska regimen fortsätter sina aggressioner över hela världen ”medan iranska folket inte har något vatten, el eller bröd. Strömavbrott är en del av folkets vardag trots att man enkelt kan tillgodose folkets elbehov tack vare Irans stora oljetillgångar. Tiotals miljoner iranier är trötta på denna situation och det folkliga missnöjet växer [för varje dag].”

Den iranska oppositionsledaren kritiserade västvärldens Iranpolitik som ”en ond cirkel av bedrägerier och blidkande” och sade.

”Medan regimen döljer sitt kärnteknikprogram genom att lura världen har det internationella samfundet försökt stoppa eller begränsa detta program genom att ge eftergifter eller genom att visa godhet.”

”Resultatet är att Khamenei är i färd med att utveckla kärnvapen. Han kommer inte att ge upp detta eftersom kärnvapen är en viktig del av hans strategi för att rädda regimen från att störtas. [Därför,] varje överenskommelse han undertecknar för att begränsa eller minska dessa aktiviteter och alla löften han ger [i detta avseende] är rena lögner.”

Maryam Rajavi betonade att en överenskommelse med Iran måste stoppa regimens MR-brott och tortyr, tvinga revolutionsgardet att lämna länder i regionen och helt stänga ner regimens kärnteknikprogram för att iranska folket ska acceptera den.

”Men regimen kan inte undkomma sitt öde”, underströk Maryam Rajavi och tillade. ”Trots alla dessa lidanden är iranska folket och deras motståndsrörelse fast beslutna att avsätta den religiösa diktaturen. Och det spelar ingen roll om regimen har eller inte har kärnvapen, vi kommer att störta den.”