Nyheter

Regimkritiska protester efter stora strömavbrott i Iran

En ny våg av regimkritiska protester sveper just nu över Iran. Folkliga proteser med slagordet ”ned med Khamenei, ned med Diktatorn” rapporteras från huvudstaden Teheran och andra städer under de senaste dagarna.

Protesterna kommer efter stora och långvariga strömavbrott i Teheran och andra storstäder som började söndagen, den fjärde juli.

FFFI har tidigare rapporterat om hur strömavbrott och luftföroreningar lamslår iranska städer. Många i Iran håller regimen och dess ledare ansvariga för dessa problem. Det efter årtionden av misskötsel och korruption som gjort att det nationella elnätet och flera andra industrisektorer förfaller.

En del lägger skulden för de återkommande strömavbrotten under senaste tiden på de massiva bitcoin-anläggningar som regimen godkänt i ett försök att kringgå internationella och amerikanska sanktioner.

De omfattande strömavbrotten i landet avslöjar också regimens lögn om att dess kärnteknikprogram har civila ändamål.

De senaste dagarnas folkliga protester är en fortsättning av den nationella bojkotten av regimens sken presidentval i juni. De följer samtidigt en generalstrejk bland arbetare inom landets olje-, gas- och petrokemiindustri som började i slutet av juni.

Många i Iran som FFFI har pratat med säger att situationen i landet med ständiga protester och strejker över hela landet påminner om månaderna innan 1979 års revolution.