Nyheter

Digital presskonferens om presidentvalet i Iran och Raisis inblandning i regimens MR-brott

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) håller en digital presskonferens om presidentvalet i Iran och kandidaternas direkta inblandning i regimens tidigare och nuvarande MR-brott.

Chefen för regimens så kallade rättsväsende, Ebrahim Raisi, som är högste ledaren, Khameneis favoritkandidat, är en av de ansvariga för 1988 års massaker på politiska fångar i Iran. Tidigare politiska fångar som överlevde denna massaker och som i fängelset var torterade av Raisi vittnar om deras upplevelser och Raisis inblandning. Vittnena var medlemmar eller sympatisörer till iranska oppositionsgruppen, Folket mojahedin, som utgjorde en majoritet av offren för massakern.

Några av dagens vittnen kallades in till den dödskommission där Raisi och två andra regimtjänstemän översåg och verkställde avrättningarna.

Krav på att Raisi ställs inför rätta

Vittnena sade att det är dags för FN och internationella samfundet att kräva och säkra en internationell utredning av massakern. De uppmanade internationella samfundet och FN:s medlemsstater att hjälpa iranska folket och offrens familjer som försöker få rättvisa genom att ställa Raisi till svars för hans delaktighet i 1988 års massaker.

De påpekade att de kommer att driva en global kampanj för att uppnå detta och lagföra Raisi.

Khamenei försöker konsoliderar makten efter år av växande regimkritiska protester

”Regimens högste ledare, Khameneis avsikt är att konsolidera sin makt genom att utnämna Raisi som segrare. Khamenei hade inget annat val än att stoppa skådespelet där ’en reformvänlig fraktion utmanade de hårdföra’. Därmed skämde han ut de i väst som i årtionden har förespråkat en eftergiftspolitik baserat på detta skådespel”, sade Hossein Abedini från NCRI:s utrikesutskott under den digitala presskonferensen.

Han tillade, ”Iran står på randen till en banbrytande omvandling under årets presidentval. Khamenei, tog ett stort steg för att se till att hans favoritkandidat, Ebrahim Raisi, har överhanden [i presidentvalet].”

”Nu måste världen se iranska regimen för vad den är. Raisi som president signalerar ökat inhemskt förtryck, mer terrorism och krigföring i regionen och mer omedgörlig attityd gentemot väst och det internationella samfundet.”

Hossein Abedini presenterade dessutom en nya rapport från NCRI:s utrikesutskott om Raisi och hans delaktighet i regimens MR-brott under tisdagens digitala presskonferens.