Nyheter

Larijani och Jahangiri diskvalificeras från presidentvalet i Iran

Iranska regimens inrikesministerium tillkännagav på tisdagen den slutgiltiga listan över de sju kandidater som får ställa upp i presidentvalet den 18 juni. Chefen för regimens så kallade rättsväsende, Ebrahim Raisi och regimens tidigare chefsförhandlare, Said Jalili, är två av de godkända presidentkandidaterna.

I och med måndagens officiella tillkännagivande står det klart att det mäktiga väktarrådet har diskvalificerat regimens tidigare hårdföre president, Mahmoud Ahmadinejad, nuvarande vicepresidenten, Eshaq Jahangiri och tidigare talman för regimens parlament och revolutionsgardisten, Ali Larijani.

De tre sågs av många, inte minst bland regimens egna experter, som främsta tänkbara utmanare till Raisi, som är högste ledaren, Khameneis favoritkandidat. Därmed har regimen banat vägen för att Raisi ska utropas som valets vinnare och regimens nästa president.

Oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) har uppmanat folket att bojkotta regimens kommande presidentval. Uppmaningen har fått stort stöd i Iran, inte minst under de senaste veckornas folkliga protester i landet. Den har också lett till en kampanj både i landet och på social medier för att bojkotta valet nder slagordet, ”jag röstar på att störta regimen.”

Regimen står inför flera kriser och växande folkligt missnöje

Regimen står inför både flera inhemska och internationella kriser inte minst en fallande ekonomi och legitimitetskris som bidrar till växande folkligt missnöje och ökade folkliga protester över hela landet.

Khamenei ser ingen annan utväg än att ytterligare konsolidera makten för att rädda prästerskapets styre och säkra sitt grepp om makten.

Regimens statliga medier och högt uppsatta tjänstemän varnar idag för den explosiva situation som råder i det iranska samhället. De betonar att under rådande situation är det bara en tids fråga innan landsomfattande uppror mot prästerskapet bryter ut. Därför behöver högste ledaren, Khamenei, en president som inte tvekar för att till varje pris slå ner folkliga protester och kväsa folkliga missnöjet.

Ebrahim Raisi är känd som en av regimens främsta bödlar och är en av de ansvariga för 1988 års massaker på 30,000 politiska fångar i Iran, ett av de värsta brotten i landets moderna historia.

Amnesty International beskriver 1988 års massaker som ett pågående brott mot mänskligheten. Flera människorättsorganisationer och tidigare MR-experter i FN har krävt en internationell utredning av massakern för att ställa de ansvariga inför rätta.