Nyheter

USA straffar två stiftelser under Khameneis kontroll

USA inför sanktioner mot två religiösa stiftelser under högste ledaren, Khameneis kontroll. Förutom stiftelserna omfattar de nya straffåtgärderna även organisationernas ledare och dotterbolag, meddelar USA:s finansdepartement i ett uttalande på onsdagen.

Setad Ejraiye Farman-e Hazrat-e Emam, (Organisationen för verkställande av Imam Khomeinis order) även kallad EIKO och Astan-e Qods-e Razavi är de straffade stiftelserna ock kontrollera stora delar av Irans ekonomi.

”Dessa institutioner gör det möjligt för Irans elit att behålla greppet om stora delar av Irans ekonomi genom ett korrupt system”, sade USA:s finansminister Steven Mnuchin och tillägger. ”USA kommer att fortsätta straffa dem som berikar sig själva medan de påstår sig hjälpa det iranska folket.”

Mostazafan-stiftelsen, som är under Khameneis kontroll, är en annan viktig stiftelse för regimen som USA straffade i november förra året.

Den äger och kontrollerar över 140 olika företag inom flera sektorer däribland livsmedel, kemi, petrokemi, metall, fastigheter och jordbruk. Den äger dessutom banker och oljebolag. Stiftelsen har en särskild juridisk status som ger den rätt att arbeta direkt med utländska företag.

En annan dominant aktör i Irans ekonomi är Khatam al-Anbiya som kontrolleras av revolutionsgardet och som USA straffat tidigare. Detta konglomerat började sin verksamhet som entreprenör för industri- och byggprojekt efter Iran-Irak-kriget 1989.

Setad Ejraiye Farman-e Hazrat-e Emam (EIKO)

FFFI rapporterade i april förra året att EIKO, som Khamenei kontrollerar, är ett av de rikaste affärsimperierna i Iran. En konservativ bedömning i 2013 värderade EIKO till över 95 miljarder dollar.

Imperiet är aktiv inom två affärsområden. Det ena är primära investeringar, mark och fastigheter och markägande. EIKOs portfolio i detta område utgörs mest av fastigheter och mark som regimen konfiskerat från religiösa minoriteter, dissidenter och oliktänkande genom åren. Dess värde uppskattades i 2013 till närmare 52 miljarder dollar.

Det andra affärsområdet är Setads innehav som omfattar aktier i stora iranska företag som det kontrollerar genom högste ledaren, Khamenei. Värdet på dessa tillgångar uppgår till över 43 miljarder dollar enligt den senaste uppskattningen.

Astan-e Qods-e Razavi

Astan-e Qods-e Razavi, den största religiösa stiftelsen i den muslimska världen, är en annan dominant inom Irans ekonomi och viktig inkomstkälla för regimen. Den ansvarar för Imam Rezas helgedom i staden Mashhad, (helgedomen för shiamuslimernas åttonde imam), sedan flera århundraden tillbaka och betalar ingen skatt. Stiftelsen organiserar religiösa ceremonier och förvaltar finansiella gåvor.

Stiftelsen äger 43 % av marken i Irans näst största stad, Mashhad. Den kontrollerar mer 50 olika företag och har tiotusentals anställda. Regimens högste ledare, Khamenei, utser den prästman som leder verksamheten, den så kallade stiftelsechefen. Stiftelsen har endast haft tre olika chefer under de senaste 41 åren.