Nyheter

Iranstödda Hizbollah smugglade 15 ton knark till Italien

Italienska myndigheter bekräftar att nästan 15 ton smugglade amfetaminpiller som tagits i beslag förra året tycktes ha sitt ursprung i den Iranstödda libanesiska terrorgruppen Hizbollah, enligt det italienska nyhetsbyrån Nova.

En åklagare i Neapel sa att det ekonomiska värdet av de konfiskerade drogerna uppgick till cirka en miljard dollar.
Italienska myndigheter misstänkte tidigare att ISIS stod bakom narkotikasmugglingen. Men utredningar visade att den syriska regimen och Hizbollah stod bakom den.

Tillslagna droger var gömda i tre ”misstänkta” behållare som innehöll papper avsedda för industriellt bruk.

Den italienska enheten för finansiella brott lämnade information om sändningen, enligt som en del av en utredning som BBC sände. Myndigheten sa att den anlände från Syrien och beslagtogs i somras i en operation som beskrivs som den största i sitt slag.

FFFI har tidigare rapporterat att droger är en viktig finansierings- och inkomstkälla för iranska regimen och dess allierade, Syrien och den libanesiska terrorgruppen, Hizbollah.

Det finns ingen tvekan om att iranska regimen ursprungligen ligger bakom knarksmuggling till Europa och terrorgruppen Hizbollah fungerar som dess langare. Regimen i Iran tjänar miljarder dollar på narkotikasmuggling som sedan finansierar dess export av terrorism och inhemska förtryck genom den paramilitära styrkan, revolutionsgardet. 

Gardets utlandstyrka Quds har monopol över knarkhandeln och exporterar ”den Islamiska revolutionen” i herion-påsar till grannländerna och hela världen.

Ökade amerikanska sanktioner mot Iran under de senaste fyra åren har lett till internationell isolering av regimen. Följdaktligen har regimens bidrag och stöd till terror- och milisgrupper i regionen minskat, vilket har förvärrat regimens behov av att hitta nya inkomstkällor, inklusive narkotika.