Nyheter

Iran är redo för fångutbyte

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif säger att Iran är redo att släppa fler utlänningar från sina fängelser i utbyte mot egna medborgare som sitter i fängelse i andra länder.

Uttalandet kommer efter att regimens åklagarmyndighet meddelade den 24 november att den svensk-iranske forskaren och läkaren Ahmadreza Djalali har förts till isoleringscell och att hans avrättning kommer att verkställas inom kort.

Zarifs uttalande refererar indirekt till Hamid Nouri (Hamid Abbasi) som väntar på åtal i Stockholm (fall nummer B 15255-19) för bland annat folkrättsbrott.

Hamid Nouri, född 1961, är en iransk medborgare som greps på Arlanda flygplats förra året. Han sitter häktad idag av Stockholms tingsrätt för misstänkt delaktighet i 1988 års massaker på tusentals politiska fångar i Iran.

”Vi kan göra det i morgon. Vi kan också göra det i dag”, säger Zarif via videolänk vid en italiensk diplomatisk konferens.

Detta utspel kommer trots att iranska regeringen har hittills hävdat att regimens rättsväsende är inte politiskt beroende.

Iran har den senaste tiden gripit och dömt flera med dubbelt medborgarskap för spioneri.

Att Iran är inblandat i fångutbyten är inget ovanligt. Zarif påstår att många iranier sitter ”olagligt” inlåsta i USA, Europa och i Afrika.

”Det är ingen hemlighet att iranska regimen arresterar dubbla och utländska medborgare på falska grunder. Detta är en långvarig politik för den Islamiska republiken”, säger FFFI:s EU representant, Massud Kiani och tillägger.

”Regimens utrikesminister tillkännager officiellt regimens beredskap att utbyta oskyldiga individer som dess rättsväsende håller som gisslan i Iran mot regimens åtalade terrorister och bödlar utomlands. Därmed erkänner han skamlöst att regimen aktivt bedriver terrorist- och spionageoperationer utomlands.”