Opinion

Iran starkt fäste för al-Qaida-ledarna

När CIA släppt en rad dokument från Osama bin Ladins dator som omhändertogs av ett amerikanskt specialförband, då al-Qaida-ledaren dödades av ett amerikanskt specialförband finns bl.a. många dokument som bevisar koppling och samarbete mellan iranska regimen och Al-Qaida.

Det finns bland annat ett klipp från Bin Ladins förmodade favoritson Hamzas bröllop, som har filmats i Iran.

I ett avslöjade dokument från Osama bin Ladins pakistanska förening beordrade Bin Laden sina al-Qaidas suppleanter att inte attackera Iran, som han kallade en ”huvudartär” för sin terrororganisations operationer.

Dokumenten var bland en samling av 112 brev som amerikanska specialstyrkor hämtade från bin Ladins förening efter att han dödades 2011. Samlingen offentliggjordes 2016.

I ett brev från 2007 kritiserade bin Ladin en av sina verkställande operatör för att ha hotat att attackera Iran. 

”Vi förväntar oss att du skulle rådfråga oss för dessa viktiga frågor. Som ni är medvetna om är Iran vår huvudartär för medel, personal och kommunikation, liksom frågan om gisslan,” skrev Bin Ladin.

Banden mellan Iran och al-Qaida har rapporterats i flera år. På många sätt fungerade Iran som al-Qaidas ”huvudartär”.

USA: s finansdepartement noterade i juli 2011 utnämningen av sex al-Qaidas-agenter som var baserade i Iran och att den iranska regeringen hade en ”hemlig affär med al-Qaida som gjorde det möjligt så att den kan kanalisera medel och agenter genom dess territorium.

I juli 2011 tillkännagav det amerikanska finansdepartementet att ett al-Qaida-nätverk under ledningen av Ezedin Abdel Aziz Khalil, en framstående Iranbaserad al-Qaida facilitator, som arbetade under ett avtal mellan al-Qaida och den iranska regimen.

Dokumentet visar att Iran är en kritisk transitpunkt för finansiering för att stödja al-Qaidas aktiviteter i Afghanistan och Pakistan. 

Detta nätverk fungerar som den centrala transportledning, vilken al-Qaida flyttar pengar, facilitatorer och agenter från hela Mellanöstern till Sydasien, inklusive Atiyah Abd al-Rahman, en viktig al-Qaida-ledare baserad i Pakistan.

”Genom att avslöja Irans hemliga avtal med Al Qaida som låter det leda medel och operatörer genom dess territorium belyser vi ännu en aspekt av Irans oöverträffade stöd för terrorism,” sade finansdepartements under-sekreterare för terrorism och finansiell underrättelse David S. Cohen, när departement gjorde sitt tillkännagivande 2011.

Andra regerings- och nyhetskällor har också rapporterat om banden mellan Iran och al-Qaida.

Den kanadensiska regeringen meddelade 2013 att två misstänkta som hade planerat för att attackera ett passagerartåg hade fått stöd av al-Qaidas medlemmar som var baserade i Iran. 

En talesman för ISIS, en utlöpare av al-Qaida, sade 2014 att al-Qaida inte riktade sig mot Iran så att det kunde lämna sitt nätverk i Iran intakt. 

Den pan-arabiska tidningen  a-Sharq al-Awsat  rapporterade  också att Saleh al-Qarawi, en ledande medlem av al-Qaida som verkar i Iran, hade riktat sig till amerikanska intressen i viken sedan 2007.

Tidigare har rapporteras att israeliska agenter dödade Abu Mohammed al-Masri, en högt uppsatt ledare för terrorgruppen al-Qaida tillsammans med hans dotter i iransk huvudstaden Teheran.

Fathi Mojtaba
Människorätts- och politisk aktivist