Reportage

Iranska regimen stöder sunnimuslimska terrorgrupper Al-Qaida och Taliban

Väldokumenterat samarbete mellan iranska regimen och al-Qaida

Den sjunde augusti i år dödade israeliska agenter en högt uppsatt ledare för terrorgruppen al-Qaida tillsammans med hans dotter i en lugn och välbärgad stadsdel i den iranska huvudstaden Teheran. Det rapporterade tidningen New York Times (NYT) den 13 november med hänvisning till uppgifter från anonyma källor inom USA:s underrättelsetjänst. 

Den dödade mannen ”ska i själva verket ha varit Abu Mohammed al-Masri, en av grundarna till terrornätverket al-Qaida och betraktad som organisationens andreman efter ledaren Ayman al-Zawahiri”, rapporterade DN med hänvisning till NYT:s rapport och tillade:

”Den unga kvinnan uppges ha varit al-Masris 27-åriga dotter Mariam som tidigare var gift med en av Usama bin Ladins söner, Hamza, som dödades i en amerikansk drönarattack i september förra året, i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan.”

Al-Masri låg bakom de samordnade terrorattackerna mot USA:s ambassader i Tanzania och Kenya den sjunde augusti 1998. Sammanlagt 224 människor dödades i attackerna. Al-Masri har varit internationellt efterlyst av den amerikanska federala polismyndigheten FBI, sedan dess med ett pris på sitt huvud på 10 miljoner dollar.

Ett konto på sociala medier som tillhör al-Qaida var först ut med nyheten om att både al-Masri och hans dotter, Miriam, hade dödats i Iran. Nyhetssajten MEMRI översatte och publicerade nyheten den 20 oktober, enligt amerikanska tankesmedjan The Foundation for Defense of Democracies (FDD)

Varken USA eller Israel har officiellt bekräftat rapporterna. Iranska regimen i sin tur har kategoriskt förnekat uppgifterna.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars hävdade att en äldre man och en ung kvinna hade skjutits ihjäl med flera skott i en bil i Teheran. Fars identifierade i sin rapport från den sjunde augusti mannen som Habib Daoud, professor i historia hemmahörande i Libanon, och kvinnan som hans dotter.

DN:s Mellanösternkorrespondent, Erik Ohlsson, skrev den 14 november att ”en annan förbryllande omständighet är att al-Masri uppehöll sig just i Iran” och förklarade. ”Det finns ju en religiöst-ideologisk rågång mellan al-Qaida, som står för en extremistisk form av sunniislam, och Iran, som är hemvist för shiaislam.”

Iranska regimen stöder sunnimuslimska terrorgrupper

Det är visserligen sant att prästerskapet i Iran och al-Qaida har haft en ansträngd relation. Men iranska regimen är känd för att ha utnyttjat sunnimuslimska extremistgrupper som al-Qaida för att uppnå sina politiska mål och exportera terrorism.

Iranska regimens revolutionsgarde och underrättelsetjänst etablerade relationer och utvecklade ett samarbete med militanta grupper av många ränder i regionen. Dessa grupper och relationer har sedan används i Syrien och Jemen.

Iranska regimen stöder exempelvis sedan en lång tid tillbaka den sunnimuslimska terrorgruppen, Hamas. Genom sitt stöd för Hamas har iranska regimen blivit en destruktiv och destabiliserande aktör inom Israel-Palestina-konflikten.

En befälhavare för talibanerna berättade för den franska dagstidningen Le Figaro i 2018 att talibanerna får sedan flera år tillbaka militärträning i Iran i baser som tillhör revolutionsgardets Quds-styrka.

FFFI rapporterade i 2010 att iranska regimen betalade talibankrigare 1000 dollar för varje amerikansk soldat som de dödar i Afghanistan. 

Iranska regimens oheliga allians med al-Qaida

Det faktum att högt uppsatta al-Qaida medlemmar har levt i Iran under många år och tillåtits agera från landet är väldokumenterat.

Det är känd att al-Qaida ledare och Usama bin Ladins närmaste familjemedlemmar flydde till Iran efter att USA invaderade Afghanistan efter 9/11-terrorattackerna. Iranska regimen höll många av dem i något slags husarrest och de kunde inte lämna landet till en början. Men detta ändrades med tiden och regimen lättade på restriktionerna.

Rapporter gör gällande att Abu Mohammed al-Masri var en de som satt i husarrest i Iran. Regimen släppte honom tillsammans med fyra andra al-Qaida medlemmar i 2015 enligt uppgifter i utbyte mot en iransk diplomat. Al-Qaida hade kidnappat regimens diplomat för att tvinga Teheran att släppa al-Masri och de andra. Men att al-Masri bodde och rörde sig fritt i ett av Teherans finaste områden under flera år är ett tecken på att al-Qaida ledare i Iran hade stöd och godkännande från prästerskapets styre att verka fritt i landet.

Under de senare åren har USA:s finansdepartement och utrikesdepartement upprepade gånger avslöjat detaljer kring i en tidigare ”hemlig överenskommelse” mellan iranska regimen och al-Qaida. Enligt överenskommelsen fick al-Qaida bibehålla ”sin kärnverksamhet” på iransk mark. Usama bin Laden själv hänvisade till detta iranska nav som ”avgörande” för hans globala nätverk.

USA:s finansdepartement införde i juli 2011 sanktioner mot ett nätverk som spelade en nyckelroll för att förse al-Qaida med pengar och stöd genom Iran. 

”Genom att avslöja Irans hemliga överenskommelse med al-Qaida som tillåter [terrorgruppen] att transportera pengar och agenter genom iranskt territorium belyser vi ännu en aspekt av Irans omfattande stöd för terrorism”, sade David S. Cohen, statssekreterare med ansvar för terrorfrågor vid amerikanska finansdepartementet under Obamaadministrationen vid tiden.

Usama bin Ladins son och ersättare Hamza gifte sig runt 2005 med Miriam under en resa i Iran. Äktenskapet var avsett att stärka nästa generation av al-Qaida och stärka terrorgruppens framtid, enligt FDD:s experter. 

Bilder från bröllopet hittades under tillslaget mot Usama bin Laden i staden Abbottabad, Pakistan, i maj 2011. I 2017 släppte CIA videoklippet tillsammans med tusentals andra dokument och filer som hade hemlighetsstämplats efter räden.

”Att döma av bilderna var bröllopet en festlig affär. Abu Mohammed al-Masri deltog personligen tillsammans med andra al-Qaida ledare som hade flytt till Iran”, skriver FDD och tillägger. ”Masri kan ses sitta till Hamzas högra sida i bilder från videoklippet.”

Iranska regimen, talibaner och al-Qaida ansvariga för 9/11 terrorattackerna, enligt amerikansk domstol

FFFI rapporterade i december 2011 att en dom från en federal domare i Manhattan, New York, höll iranska regimen, talibaner och al-Qaida ansvariga för 9/11-terrorattackerna.

Domen kom efter en stämningsansökan från offrens familjer mot bland andra iranska regimens högste ledare, Khamenei, för att ha bistått 9/11-terrorattackerna. Detta under en ”förbjuden” allians med den sunnimuslimska terrorgruppen al-Qaida för att bekämpa den gemensamma fienden, USA.

FFFI rapporterade i maj 2011 att ”två avhoppare från Irans underrättelsetjänst har vittnat om att iranska tjänstemän visste i förväg om terrorattackerna den 11 september 2001.” 

Under rättegången presenterade målsägarna bevis på att en högt uppsatt medlem inom Iranstödda Hizbollah, Imad Mughniyeh, som dödades i Syrien 2008 av en bilbomb, var den aktiva och viktiga länken mellan iranska regimen och al-Qaida. Imad Mughniyeh träffade Usama bin Ladin i 1993 och introducerade honom med strategin om självmordsattacker som framgångsrikt hade kört ut amerikanarna från Libanon i 1980-talet. 

I 2016 dömde domaren vid den federala domstolen i Manhattan iranska regimen till att betala över 10,5 miljarder dollar (ca 87,8 miljarder kronor) i skadestånd till 9/11-offrens anhöriga.