Nyheter

Iran måste betala 10,5 miljarder dollar till 9/11-offrens anhöriga

En amerikansk domare dömde iranska regimen till att betala över 10,5 miljarder dollar (ca 87,8 miljarder kronor) i skadestånd till 9/11-offrens anhöriga och en grupp försäkringsbolag, det rapporterar Bloomberg på torsdagen.

Distrikt domaren George Daniels i New York utfärdade en tredskodom på onsdagen mot Iran där regimen måste betala 7,5 miljarder dollar (ca 62,7 miljarder kr) i skadestånd till offrens dödsbo och anhöriga till de personer som dog under terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon, den 11 september 2001.

Summan omfattar två miljoner dollar (ca 16,7 miljoner kr) till varje dödsbo för offrens smärta och lidande plus 6,88 miljoner dollar (ca 57,5 miljoner kr) i skadestånd.

Domaren tilldelade även tre miljarder dollar (ca 25 miljarder kr) till flera försäkringsbolag däribland Chubb Ltd som hade betalat för egendomsskada, avbrott i verksamheten och andra fordringar efter terrorattackerna i New York.

Domaren fann att Iran hade misslyckats med att försvara påståenden om att det hade hjälpt 9/11-kaparna och var därför ansvarig för de skador attackerna hade orsakat. Daniels dom på onsdagen antar de skador som en amerikansk domare fann i en tidigare dom i detta avseende i december.

Medan det är svårt att få in skadestånd från en ovillig främmande nation kan målsägarna försöka kräva en del av skadeståndet med hjälp av en lag som tillåter dem att utnyttja terroristers tillgångar frysta av den amerikanska regeringen.

Det aktuella fallet är Terroristattackerna den 11 september 2011, 03-cv-09848, Amerikanska Distrikt Domstol, New Yorks södra distrikt (Manhattan)