Nyheter

Prästerskapet i Iran delaktig i att planera 9/11-attacken

Efter en historisk förhandling i en federal domstol i Manhattan på torsdagen, sade domaren för distriktdomstolen, George Daniels, att han tänker fatta ett beslut tidigast nästa vecka som förklarar Iran ansvarigt för 9/ 11 terrorattackerna.

”Den omfattande dokumentationen som har överlämnats till denna domstol, inklusive fakta och sakkunniga vittnesbörd, är tillfredsställande för denna domstol”, sade domaren Daniels. Domstolen accepterar de olika målsägarnas påståenden och utlåtanden från deras experter som sanna, förklarade han och tillade att han ”kommer att utfärda en order” under de närmaste dagarna som ger Iran det juridiska ansvaret för att ha gett ”materiellt stöd ” till 9/11-kaparna.

Advokater som företrädde anhöriga till terrorattackensoffer vann en tredskodom (domstolsförhandlingar där de anklagade inte medverkar) på torsdagen mot Iran, Iranstödda Hizbollah-organisation i Libanon, talibanerna och al-Qaida i ett stämningsfall i Manhattans federala domstol. Advokaterna hävdade att iranska tjänstemän understödde kaparna som flög in i World Trade Center och Pentagon.

Stämningen anklagade de åtalade, inklusive Prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, att ha bistått terrorattackerna under ett förbjudetallians  mellan Irans shiitiska hierarki och den sunnitiska organisationen al-Qaida för att bekämpa den gemensamma fienden, USA.

Målsägarna presenterade bevis för att en högt uppsatt medlem inom Hizbollah, Imad  Mughniyeh,  som dödades i Syrien 2008 av en bilbomb, var den aktiva och viktiga länk mellan Iran och al-Qaida.

Imad  Mughniyeh träffade Usama bin Ladin i 1993 och introducerade honom med strategin om självmordsattacker som framgångrikt hade kört ut amerikanarna från Libanon i 1980-talet. De tilltalade var inte representerade vid rättegången och det är oklart hur målsägarna skulle kunna samla in skadestånd.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) rapporterade tidigare om att Iran hade förkunskaper om 9/11-attackerna. i sin artikel av den 20 maj detta år hänvisade FFFI till uppgifter från New York Times och rapporterade bland annat att ”två avhoppare från Irans underrättelsetjänst har vittnat om att iranska tjänstemän visste i förväg om attackerna den 11 september 2001 säger en amerikansk domstol som har yrkat på ersättning för Irans ”direkta stöd för och sponsring av de mest dödliga terrordåden i den amerikanska historien”. För att läsa hela artikeln, klicka här …

Iran hade förkunskap om 9 / 11 attackerna