Nyheter

Iran betalar talibaner $1000 per man för att döda amrikanska soldater

Iran betalar talibanskrigare $1000 för att döda amrikanska soldater

Iran betalar talibankrigare en rejäl summa för att döda amerikanska soldater i Afghanistan – $ 1000 per soldat , enligt en undersökning av The Sunday Times.

Den brittiska tidningen har intervjuat en ” taliban kassör ” som säger att  en Kabul-Baserad iransk bolag har betalat honom mer än $ 77.000 under de senaste sex månaderna för att attackera och sabotera de amerikanska trupperna .

Det innefattar $ 18,000 för en attack i juli då en amerikansk pansarbil skadades och flera afghanska regeringstrupper dödades.

Det finns minst fem iranska företag i Kabul som göra liknande betalningar till talibanerna .

Den ” kassör ”, som förblev anonym , säger Times reporter Miles Amoore att han samlar in pengar och levererar dem till talibankrigare .

”Jag måste skriva under alla kvitton och jag måste lägga upp hur mycket varje krigare förtjänar efter utfört attack.

Förutom att betala $ 1000 per man för varje dödad amerikansk soldat  ger Iran också gåvor till varje lyckad attack på  USA: s militära fordon med 6000 dollar .

En analfabet jordbrukare som fick lära sig läsa, skriva och räkna matematik av talibanerna förra året, beskrev talibanernas förbindelser med Iran som ett ” skenäktenskap ”.

Han säger att terroristgruppen är glad att ta emot medel från Iran , men partnerskap är inte alls ensam .

”Vi bryr oss sig inte om vem vi få pengar från , säger han till Times.

Ändå säger han att Iran har ett egenintresse av fortsatt stöd till talibanernas verksamhet.

”Iran kommer aldrig att upphöra med att finansiera oss eftersom amerikanerna är farliga för dem också,berättar mannen  för Amoore . ”Jag tror att  hatet är den samma  från både oss och Iran. De pengar vi får är inte smutsiga. Det är jihad. ”