Nyheter, Reportage

Statliga bidrag till islamiska extremister kopplade till Iran fortsätter

Säpo har länge varnat för att statligt stöd till våldsbejakande organisationer finansierar extremism. Men trots att riksdagspartierna var överens redan 2015 dröjer det minst ett år till innan skärpta demokrativillkor är på plats.

I ett remissvar från förra hösten bedömer Säpo att ett relativt stort antal organisationer med kopplingar till extremistmiljöer mottar offentliga medel.

”Sådana organisationer kan bidra till en ökad radikalisering i Sverige och bidra till våldsbejakande miljöers tillväxt”, skriver Säpo.

Efter överenskommelsen mot terrorism 2017 har två utredningar i 2018 och 2019 lagt fram förslag för att lösa problemen med ökad radikalisering i Sverige men en ny lagstiftning dröjer sannolikt till 2022.

En av bidragstagarna är organisationen ISS (Islamiska shiasamfunden i Sverige). Organisationen, som är kopplade till iranska regimen, har under flera år återkommande bjudit in talare som predikar dödsstraff för homosexuella och att kvinnor inte får vägra sina män sex.

ISS stöder också den bakåtsträvande och medeltida doktrin som ligger till grund för prästerskapets envälde i Iran. Organisationen har trots detta fått mer än 2,7 miljoner kr i statsbidrag i 2019, enligt Myndigheten för stöd till trossamfund.

Statligt samarbete och bidrag till Imam Ali Center

Iranska regimen bedriver även en liknande verksamhet i Sverige under namnet Imam Ali Centervilket FFFI har rapporterat om tidigare. Den är kopplade till regimens ambassad i Stockholm. Regimen i Iran styr och kontroller denna islamistiska förening som stöder och sprider doktrinen om prästmännens absoluta makt. ”Föreningen” spelar en aktiv roll i iranska regimens spionage mot exiliranier, aktivister och iranska flyktingar i Sverige.

Myndigheten för stöd till trossamfund har ett pågående samarbete med den islamistiska föreningen sedan tidigare. Samarbetet har dock fått skarp kritik av flera riksdagsledamöter bland annat av den liberala riksdagsledamoten Fredrik Malm i mars 2018.

Tidigare i år arrangerade Imam Ali Center ett seminarium med temat ”hijab i väst” för att försvara och sprida iranska regimens fundamentalistiska tolkning av Islam. Flera hundra svensk- och exiliranier protesterade mot seminariet.

”Det är lätt begripligt att svensk- och exiliranier inte kan tolerera att iranska regimen sponsrar seminarium här i Sverige när den är ansvarig för allvarliga människorättsbrott i Iran”, sade en av demonstranterna.

Iranska regimen försöker infiltrera svensk inrikespolitik

Iranska regimen utsätter Sverige för spionage och påverkansoperationer dagligen, enligt en rapport från säkerhetspolisen SÄPO i juni. Säkerhetspolisen varnade nyligen i sin årsbok att det största hotet mot Sverige fortfarande utgörs av våldsbejakande islamister och att Sverige har fler våldsbejakande islamister än någon gång tidigare.

Iranska regimens Imam Ali moské och alla dess 43 moskéer och föreningar får statliga bidrag i Sverige. Iranska regimens ambassad i Stockholm och Imam Ali Moskén försöker påverka och bland sig in i den svenska inrikespolitiken genom att bilda det Shiamuslimska JASIN partiet.

Partiledare för JASIN är en shiamuslimsk prästman som bor i Iran. Partiet ansökte om registrering för riksdagsvalet i 2018. Partiets grundare och talesperson Mehdi Hosseini sade i en intervju med Samhällsnytt i december 2017 att han anser att Lars Vilks bör fängslas och att yttrandefriheten ska begränsas.

Imam Ali Islamic Center har även en lokalradio, Radio Maaref, som sänder på svenska, persiska och arabiska för hjärntvättningar av shiamuslimer i Stockholm. Radiokanalen har orsakat stor rädsla och oro bland etablerade svensk-iranier som flydde från Iran för att få fristad i Sverige.

Regeringen, Säpo och svenska politiker har nativt tittat på när iranska regimen försöker exportera sin ”islamiska revolution” till Sverige. Regeringen och ansvariga myndigheter samarbetar med extremisterna istället för att stoppa dessa islamistiska krafter som hotar vår demokrati och öppna samhälle.

Det är därför som våldsbejakande extremism och islamisk fundamentalism har ökat i Sverige under de senaste åren.