Reportage

Iran: Över 200,000 flickor tvingas in i barnäktenskap varje år

Minst 30,000 flickor under 14 år tvingas in i barnäktenskap varje år i Iran. Det erkänner iranska regimens vicepresident, Masoumeh Ebtekar, ansvarig för kvinno- och familjefrågor, i söndags.

Detta trots att enligt den senaste statistiken som släpptes av den iranska folkräkningsmyndigheten 2019 om tidiga äktenskap, 234 000 äktenskap med flickor under 15 år har registrerads från mars 2017 till mars 2018 (persiskt år 1396). 194 av dessa äktenskap med barnflickor under 10 år. 

En iransk parlamentsledamot, Parvaneh Salahshouri, hade tidigare meddelat att tidiga äktenskap under 15 år utgjorde 6 procent av alla äktenskap. (Den statliga IRNA-nyhetsbyrån – 6 januari 2019).

Ebtekar skyller det stora antalet barnäktenskap på att Iran för närvarande inte har någon åldersgräns för äktenskap. Hon lyfte även fram en ökning av äktenskapslån som en faktor.

FFFI har tidigare rapporterat om att barnäktenskap är ett växande problem i Iran. Många barn är bortgifta inofficiellt utan att registrera äktenskapet hos ansvarig myndighet, skrev FFFI i 2016.

”Sedan äktenskapslånet höjdes till 600 miljoner rials (ungefär 14,250 dollar baserat på regeringens officiella växlingskurs) visar antalet sökande som planerar att gifta sig med partner under 15 år en 90-faldig ökning under de senaste fem månaderna jämfört med två år tidigare”. Det sade en av regimens parlamentsledamöter Tayebeh Siavoshi i december 2019 och tillade. ”Samtidigt har antalet barnäktenskap också ökat avsevärt.”

”Denna kan oavsiktligt ha ökat försäljning av flickor och barn under förevändning av äktenskap”, säger Ebtekar enligt regimens officiella nyhetsbyrå, IRNA.

Hon tillägger dock säger dock att regeringen inte har några planer på att öka den lagliga åldern för äktenskap.

”Enligt vår åsikt räcker det att nå intellektuell mognad för att gifta sig”, sade Ebtekar och tillade. ”Men en person under 13 år är verkligen ett barn. Och om de gifts bort kommer det att få många fysiska och psykologiska konsekvenser.”

Förra året förkastade justitieutskottet i regimens parlament (Majlis) en motion om att förbjuda barnäktenskap. Detta efter påtryckningar från ultrakonservativa prästmän.

Enligt prästerskapets sharialagar är flickor över nio och pojkar över 15 år mogna nog att gifta sig.

Det bakåtsträvande och extremistiska prästerskapet, som har absolut makt i Iran, insisterar att en flicka som har nått puberteten kan giftas bort med faderns samtycke, oavsett ålder.

Profeten Muhammad är det perfekta exemplet för de ultrakonservativa storayatollornas och deras anhängares arrgumentation. Profeten sägs ha gift sig med minst en minderårig flicka, en ”sexåring, Aisha, med vilken han fullbordade äktenskapet när hon nådde nio”.

Vad gäller barnäktenskap i Sverige finns ingen statistik men det förekommer att flickor försvinner efter skollov, då de tvingats att gifta sig utomlands.

Regimens ambassadör i Danmark tvingar kvinnor i islamisk skilsmässa

Prästerskapet i Iran är ett kvinnofientligt styre baserat på islamisk fundamentalism. Regimen har reducerat kvinnor i Iran till andra klassens medborgare både i lag och praktik. Den har länge försökt sprida sin bakåtsträvande version av ”Islam” genom att exportera ”den islamiska revolutionen” över hela världen.

Den åttonde oktober kallade danska UD till sig iranska regimens ambassadör i Köpenhamn, Afsaneh Nadipour. Det efter rapporter i danska medier som anklagar ambassadören för att ha tvingat kvinnor i islamisk skilsmässa.

”Jag tar rykten extremt på allvar att den iranska ambassaden, oönskad, hade kontaktat kvinnor som bodde här för att pressa dem att få sina danska skilsmässopapper religiöst bekräftade”, sade Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod och tillade.

”Den typ av religiös kontroll som vi har hört talas om i media hör inte till Danmark. Det är också därför vi reagerar lika snabbt och lika tydligt som vi gör.”

Detta är inte första gången som danska UD kallar till sig iranska regimens ambassadör i landet. Regimens tidigare ambassadör Morteza Moradian var uppkallad i oktober 2018 efter att Teheranregimen planerade att döda tre iranska dissidenter som bodde i Danmark.