Nyheter

NCRI avslöjar iranska regimens nya kärnanläggning

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s kontor i USA, avslöjade nya detaljer kring möjliga militära dimensioner i iranska regimens kärnteknikprogram under en presskonferens på fredagen.

NCRI:s presskonferens om nya detaljer kring möjliga militära dimensioner i iranska regimens kärnteknikprogram kan ses i sin helhet på twitter.

Sona Samsami, NCRI:s representant i USA, sade att ny information från källor iranska regimen visar att regimen byggde en ny anläggning för att fortsätta den militära aspekten av sitt kärnteknikprogram.

NCRI säger att dagens nya avslöjanden visar att regimen hade aldrig för avsikt att följa sina åtaganden under kärnteknikavtalet. Regimens nuvarande kärntekniska aktiviteter har därför inget att göra med USA:s beslut att dra sig ur kärnteknikavtalet.

Prästerskapet i Iran behöver kärnvapen för att garantera sin överlevnad, säger NCRI.

Organisationen för Försvarsinformation och Forskning (SPND) inom iranska regimens försvarsministerium ansvarar för detta projekt. Regimens försvarsministerium är under revolutionsgardets kontroll.

SPND har byggt en ny anläggningen i området Sorkheh-Hessar nära Teheran. Byggandet började i 2012 och fortsatte i flera år, enligt fredagens avslöjande från NCRI.

Nya SPND-anläggningen där Chamran-gruppen arbetar
Nya SPND-anläggningen där Chamran-gruppen arbetar

I 2017 flyttade SPND gradvis vissa delar av sin organisation till den nya anläggningen däribland arbetsgruppen för geofysik, känd under namnet Chamran-gruppen.

Platsen för denna nya anläggningen är norr om Khojir-området, som är den största anläggningen för tillverkning av ballistiska robotar för Hemmat Industries.

Den nya SPND-anläggningen (cirkeln) söder om Khojir-området

Den nya anläggningen är beläget i ett militärt området vilket gör att regimen kan hålla alla aspekter och trafik till och från anläggningen hemligt.

”Chef för SPND:s geofysikgrupp är Dr Mohammad Javad Zaker och vicechefen är Hamed Aber”, säger Alireza Jafarzadeh, från NCRI under presskonferensen och tillägger.

”Gruppens uppgift är att bedriva underjordiska kärnvapentester, upptäckta platser för underjordiska tunnlar, studera effekterna efter explosioner.”

Regimen förstörde anläggning och sanerade området

NCRI avslöjade vidare att regimen hade förstört SPND:s anläggning Marivan (också känd som Abadeh) och sanerat området i juli 2019. Det sedan revolutionsgardet fick kännedom om att anläggningen var avslöjad.

”Vad vi upptäckte var att revolutionsgardet kontrollerade denna anläggning och området kring den. Området var avspärrat för lokalbefolkningen”, säger Alireza Jafarzadeh.

NCRI avslöjade och rapporterade om Marivan-anläggningen nära staden Abadeh i Esfehan-provinsen först i 2017.

”Satellitbilder från juni 2019 visar att anläggningen existerade men att revolutionsgardet förstörde den helt i juli 2019. Teheranregimen tillät Internationella atomenergiorganet att besöka platsen i den 26 augusti 2020 efter ett års av saneringsarbete”, säger Alireza Jafarzadeh och tillägger.

”Anläggningen kunde ha bevisat att regimen genomförde tester relaterade till kärnvapentillverkning.”

Anläggningen var kopplade till det arbete som bedrivs av forskningscentret METFAZ (Center for Research and Expansion of Technologies on Explosions and Impact).

En av METFAZ:s främsta experter, Saeed Borji, som arbetar med högexplosiva tester, var direkt involverade med det arbete som genomfördes på Marivan-anläggning.

Saeed Borji och två andra SPND-experter, Khodadad Meihami och Hossein Ghafouri, arbetade med ett projekt relaterat till METFAZ under 2011.

SPND:s interna rapporter refererar till projektet med namnet Ahmad-Abad, vilket troligtvis är ett annat namn för Marivan-anläggningen, säger Alireza Jafarzadeh under presskonferensen och tillägger.

”Dagens avslöjanden visar att SPND har fortsatt sitt arbete även efter kärnteknikavtalet. De visar också att kärnteknikavtalet inte stoppade iranska regimens försök att utveckla kärnvapen.”

Alireza Jafarzadeh hänvisar till topphemlig underrättelseinformation som iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedins (PMOI/MEK) nätverk i Iran har kommit över och framhåller.

”SPND:s struktur och personal är intakt och regimen har utökat en del av organisationen. Brigadgeneral Mohsen Fakhrizadeh Mahabadi fortsätter att vara chef för denna organisation.”

”Trots kärnteknikavtalet har regimens försvarsministerium och revolutionsgardet har behållit förmågan att tillverka kärnvapen.”