Nukleärt, Nyheter

NCRI avslöjar nya detaljer kring iranska regimens kärnverksamhet

Iranska regimen har byggt sprängkammare som skulle användas särskilt för högexplosiva tester som en del av sitt misstänkta kärnteknikprogram, avslöjade Iranska nationella motståndsrådets USA-kontor (NCRI-US) på fredagen i Washington.

NCRI-US avslöjade även namnen på flera nyckelpersoner, tjänstemän, organisationer, personal samt utländska rådgivare och forskare som medverkat i projektet.

Uppgifter som erhållits genom Folkets mojahedins nätverk i Iran visar att kamrarna byggdes av ett företag med nära kopplingar till regimens revolutionsgardet som en del av ett högt sekretessbelagt projekt vilket endast två högt uppsatta tjänstemän var informerade om.

NCRI avslöjade även att ukrainska experter som var i Teheran vid den tiden hade ett nära samarbete med regimen när det gäller de högexplosiva testerna.

En sprängkammare byggdes vid militäranläggningen Parchin och användes för högexplosiva tester som en del av detta projekt som startade under iranska regimens Organisation för Försvarsinformation och Forskning, SPND:s kontroll.

Mohsen Fakhrizadeh Mahabadi, en nyckelperson för iranska regimens kärnvapenrelaterade arbete ledde detta projekt. Men den viktigaste person som ansvarar för byggandet och användningen av de två sprängkamrarna var en militärtjänsteman vid revolutionsgardet, Saeed Borji.

Saeed Borji, en sprängämnesexpert och en före detta tjänsteman vid ”Centrum för sprängämne och explosion forskning”, är en av Mohsen Fakhrizadehs mest trogna medarbetare.

Borji hade ett nära samarbete med två ukrainska medborgare för att designa och installera sprängkamrarna vid Parchin som byggdes av Azarab Industries, ett iranskt företag under revolutionsgardets kontroll, avslöjar NCRI-US på fredagen.

Samtidigt med NCRI:s avslöjande rapporterar Internationella atomenergiorganet (IAEA) att iranska regimen förhalar återigen organets arbete genom att inte tillhandahålla information och ge förklaringar av sitt tidigare kärnvapenrelaterade arbete.

”Iran har varken lämnat några förklaringar som gör det möjligt för IAEA att bringa klarhet i de återstående praktiska åtgärderna eller föreslagit några nya konkreta åtgärder i nästa steg av ett samarbete”, rapporterar IAEA på fredagen.