Opinion

Iranstödda terrorgruppen Hizbollah åter i fokus efter explosionen i Beirut

Den massiva explosion som inträffade i hamnområdet i norra Beiruts hamn på tisdagseftermiddagen har lämnat förödande konsekvenser för landet.

Explosionen lämnade efter sig minst 158 döda och ytterligare 5 000 sårade. Fler än kvarts miljon människor blev hemlösa.

En ny rapport från Foundation for Defense of Democracies, FDD, antyder att Libanons finansiella kris är så djupt att den kommer att kräva uppskattningsvis 93 miljarder dollar för att mildra.

Rapporter i media handlar i stort sätt om att ett skuldsatt ryskt fartyg och dess farliga last som var på väg till Moçambique lade till i stadens hamn för mer än sex år sedan. En artikel i amerikanska The New York Times skildrar varför lasten – 2 750 ton av det högexplosiva ämnet ammoniumnitrat som används för att tillverka både gödselmedel och bomber – fick stå i Beiruts hamn.

Men vem eller vilka transporterade den farliga lasten och vad var avsikten är det få som pratar om. Få pratar om att iranska regimens revolutionsgarde annonserade veckan innan explosionen att Teheran hade skickat ballestiska missiler till Hizbollah.

Under årtionden har Hezbollah förstärkt och förstärkt positioner vid gränsen – nu med cirka 150 000 raketer – som Israels militär skulle kämpa för att ta bort.

Video som publicerades av blandannat @SkyNews visar att det finns tunnlar under explosionens plats i hamnen som tillhör en av de libanesiska terrorgruppen Hizbullah.

Dagar och månader innan den stora explosionen i Beirut rapporterade medier om omfattande folkliga protester i huvudstaden mot den nuvarande regeringen och Iranstödda terrorgruppen Hizbollah, som backar upp den.

Flera källor säger att mycket av operationerna i hamnen var under ”inofficiell” kontroll av Hizbollah. Det finns också rapporter om att en brand bröt ut vid ett lager inne i hamnanläggningen strax innan explosionen. Flera källor pekade också på organiserad brottslighet som körs ut ur hamnen, främst kontrollerad av Hizbollah, och att explosionen potentiellt innebar ”flera containrar” men inte var terrorrelaterad.

Icke desto mindre har katastrofen framdrivit Hizbollah igen i rampljuset. I månader har Libanon betraktats som en växande blixtpunkt för geopolitiska spänningar, inte bara på grund av den Iran-stödda terrorgruppens besvärliga verksamhet i regionen – från Jemen till Syrien till Irak – utan oenighet som är kännbar i den lilla nationen själv.

Den pensionerade flygvapen-översten Rudolph Atallah, nu verkställande direktör för White Mountain Research, och före detta expert på kampen mot terrorism vid försvarsministeriet konstaterade att oro i Libanon har ökat markant under de senaste månaderna, tillsammans med ökat motstånd mot Hezbollahs grepp om det libanesiska samhället.

Tisdagens tragedi kom också bara tre dagar innan en FN-domstol förväntades utfärda ett beslut om mordet på Libanons tidigare premiärminister Rafic Hariri, som mördades i ett bombattentat i 2005. Fyra påstådda Hizbollah-medlemmar står åtalade för att ligga bakom mordet. Domstolens beslut har nu skjutits upp i framtiden med hänsyn till offren och rådande läge i Libanon

Den ledande libanesiska oppositionsfiguren och den mördade premiärministerns son, Bahaa Hariri, framhåller att Hizbollah tillsammans med landets ”korrupta” regering är ansvariga för den förödande explosionen i Beirut.

Bahaa Hariri sade igår kväll att alla i staden visste att Hizbollah kontrollerade Beiruts hamn och flygplats och att det var omöjligt att myndigheterna inte visste att det dödliga ammoniumnitratet lagrades i ett lager där.

Detta var de första offentliga kommentarerna från Hariri, 54, sedan mordet på hans far.

”Frågan som vi måste ställa oss är hur kommer det sig att detta brännbara material fick stanna kvar i mitten av denna stad med två miljoner människor under sex år?”, frågade Hariri och tillade.

”Det är kristallklart att Hizbollah är ansvariga för hamnen och lagret där ammoniumnitratet lagrades. Ingenting går in och ut ur hamnen eller flygplatsen utan deras vetskap. Ingenting.”

Det är sedan tidigare känt att den Iranbildade terrororganisationen är en instabilitetsfaktor i regionen och omvärlden.

 Det är också ett slagord som nu hörs från demonstranter på Beiruts gator. ”Beirut fri, fri! Iran ut, ut!” och ”Terrorister, terrorister, Hizbollah är terrorister”, skanderar de tusentals libaneser som deltar i helgens protester med krav på den nuvarande regeringens avgång.

Obekräftade uppgifter på sociala medier på söndagen hävdar också att Hizbollahs ledare, Hassan Nasrollah, ska ha flytt till Iran.

FFFI har tidigare rapporterat att Hizbollah behöll tre metriska ton ammoniumnitrat, samma explosiva ämne som sägs ligga bakom den stora explosionen i Beirut den här veckan, i ett lager i London. Lagret hittades av brittiska säkerhetstjänsten MI5 och polisen i London i 2015.

Den libanesiska terrorgruppen lagrade också hundratals kilo ammoniumnitrat i södra Tyskland, som avslöjades tidigare i år.

Det är viktigt att Irans och dess terroriststyrka Hizbollahs roll i explosionen utredas grundligt. Konsekvenserna av en sådan utredning kan avvärja framtida hot från terroristregimen i Iran och tillhörande terrororganisationer världen över.