Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

FN fördömer hemlig avrättning av kurdisk politisk fånge

FN fördömer den hemliga avrättningen av kurdiske politiske fången, Hedayat Abdollahpour, på fredagen.

”Vi fördömer avrättningen av Hedayat Abdollahpour i starkaste ordalag”, säger FN:s MR-experter i ett uttalande på fredagen och tillade.

”Varje dödsstraff som verkställs i strid mot en stats skyldigheter under internationell rätt är att likställa en godtycklig avrättningen och därmed olagligt. Det faktum att avrättningen verkställdes i hemlighet efter ett påtvingat försvinnande är en extra försvårande faktor.”

FFFI uppmärksammade och fördömde denna hemliga avrättning den 11 juni.

Hedayat Abdollahpour satt frihetsberövad i regimens dödscell i staden Uromiyehs centrala fängelse, i nordvästra Iran sedan han dömdes till döden för ”krigföring mot gud” i februari 2017. Han fördes till en okänd plats den nionde maj 2020 innan avrättningen.

Regimens myndigheter lämnade inte över hans kropp till familjen utan begravde honom på en okänd plats. Abdollahpours far var informerad först den 10 juni av Uromiyehs lokala domstolsväsende om att hans son var avrättad för 20 dagar sedan. Detta sedan hans familj hade letat efter honom hos lokala åklagarmyndigheten och stadens centrala fängelse.

Abdollahpour arresterades tillsammans med dussintals andra den 15 juni 2016 efter en sammandrabbning mellan Irans kurdiska Demokratiska parti och revolutionsgardet utanför hans stad, Qarah Soqol.