Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran verkställer flera piskstraff och hemlig avrättning av politisk fånge

Iranska regimen avrättade en kurdisk politisk fånge genom hängning i hemlighet för 20 dagar sedan. Myndigheterna informerade varken hans familj eller advokat.

Hedayat Abdollahpour satt frihetsberövad i regimens dödscell i staden Uromiyehs centrala fängelse, i nordvästra Iran sedan han dömdes till döden för ”krigföring mot gud” i februari 2017. Han fördes till en okänd plats den nionde maj 2020 innan avrättningen.

Regimens myndigheter lämnade inte över hans kropp till familjen utan begravde honom på en okänd plats. Abdollahpours far var informerad först den 10 juni av Uromiyehs lokala domstolsväsende om att hans son var avrättad för 20 dagar sedan. Detta sedan hans familj hade letat efter honom hos lokala åklagarmyndigheten och stadens centrala fängelse.

Abdollahpour arresterades tillsammans med dussintals andra den 15 juni 2016 efter en sammandrabbning mellan Irans kurdiska Demokratiska parti och revolutionsgardet utanför hans stad, Qarah Soqol.

Iranska regimen har dessutom verkställt fem piskstraff sedan början av juni. Det senaste offret är enligt uppgifter till FFFI identifierad som Mohamamd Bagher Souri.

Han var arresterad i samband med de folkliga protesterna i november förra året. Regimens så kallade rättsväsende dömde honom till fem års fängelse och 80 piskrapp. Myndigheterna verkställde halva piskstraffet den åttonde juni vid Stor Teherans kriminalanstalt, även känd som Fashafuyeh-fängelset.

Samma dag straffade regimen två unga aktivister med 20 piskrapp i staden Uromiyeh. Ali Azizi och Eliar Hosseinzadeh stod anklagade för att ha stört ”den allmänna ordningen” efter att ha deltagit i de folkliga protesterna i november förra året.

Ali Azizi och Eliar Hosseinzadeh